3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 6°C

02.04.2024 / 15:12 Fudbal - Seul

U igri za selektora Južne Koreje 11 kandidata

U igri za selektora Južne Koreje 11 kandidata
Foto: Ilustracija

Južnokorejski fudbalski savez (KFA) intervjuirat će 11 kandidata, uključujući sedam stranih državljana, za selektora muške reprezentacije, rekao je u utorak visoki zvaničnik, s ciljem da novog šefa zaposli do sredine maja.

Korejska reprezentacija je trenutačno bez selektora nakon što je Nijemac Jurgen Klinsmann (59) dobio otkaz sredinom februara. Slavni Nijemac nije izdržao ni punih godinu dana, klupu ove azijske reprezentacije preuzeo 27. februara 2023., a otkaz je dobio 16. februara ove godine nakon Azijskog kupa, gdje je Južna Koreja došla do polufinala gdje je izgubila od Jordana.

Chung Hae-sung, šef Odbora za nacionalne ekipe u Korejskom fudbalskom savezu (KFA), kazao je kako je prvi popisa kandidata sa 32 imena smanjen na 11.

- Imat ćemo detaljne razgovore sa 11 kandidata i pokušati imenovati novog trenera početkom ili sredinom maja, rekao je Chung korejskim novinarima, međutim nije želio otkriti ime niti jednog od kandidata.

Reprezentaciju privremeno vodi Hwang Sun-hong, glavni trener U-23 reprezentacije, a posljednja dva selektora bili su stranci. Klinsmann je naslijedio Portugalca Paula Benta, koji je vodio Južnu Koreju od kolovoza 2018. do decembra 2022. predvodivši je do osmine finala na Svjetskom prvenstvu 2022.

- Pokušat ćemo s kandidatima podijeliti viziju KFA-e o tehnikama i filozofiji, a zaposlit ćemo osobu za koju mislimo da će najbolje odgovarati. Razmotrit ćemo koliko kandidat ima uvjerenja u vlastitu filozofiju. Sa stranim kandidatima vidjet ćemo koliko se novi trener može uklopiti u korejsku fudbalsku kulturu, dodao je Chung.

Južna Koreja se trenutačno nalazi na prvom mjestu skupine C drugog kruga azijskih kvalifikacija za SP 2026. godine. Koreja voda sa 10 bodova, Kina ima sedam, Tajland četiri, a Singapur jedan bod. Dvije najbolje ekipe iz skupine plasirat će se u treći krug kvalifikacija za World Cup.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo