8°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

02.04.2024 / 17:47 BiH - Hag

Konaković se sastao sa holandskom ministricom: Budućnost BiH je u EU

Konaković se sastao sa holandskom ministricom: Budućnost BiH je u EU
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, na marginama konferencije "Pravda za Ukrajinu" koja se održava u Hagu u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva pravde i sigurnosti Holandije, susreo se sa ministricom vanjskih poslova ove zemlje Hanke Bruins Slot.

Ministar Konaković zahvalio je na podršci Holandije pri donošenju odluke o otvaranju pregovora BiH sa EU naglasivši da otvaranje pregovora predstavlja izuzetno snažnu podršku proeuropskim snagama u Bosni i Hercegovini.

- Svjesni smo da je otvaranje pregovora početak puta na kom ćemo se suočavati sa unutrašnjim izazovima kojima se pokušava blokirati europski put, ali da će nadležni u BiH učiniti sve da se ispune potrebni uslovi i reforme koji su još pred nama - kazao je.

Ministrica Bruins Slot je čestitala BiH na otvaranju pregovora te kazala da cijeni saradnju sa Bosnom i Hercegovinom u kontekstu eurointegracija, ali isto tako i u sferi sigurnosti i ekonomije.

- Drago nam je da je vaša vizija o europskoj budućnosti dobila konkretne, osjetne rezultate. Uvjereni smo da je budućnost Bosne i Hercegovine u EU i da će BiH ubrzati reforme i nastaviti krupnim koracima ka punopravnom članstvu - kazala je, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.


(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo