1°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

02.04.2024 / 18:26 BiH - Zbog nedostatka dokaza

Radomir Milić oslobođen optužbe za zločin u Trebinju

Radomir Milić oslobođen optužbe za zločin u Trebinju
Foto: Ilustracija

Radomir Milić je nepravosnažnom presudom oslobođen optužbe za ratni zločin u Trebinju 1992. godine usljed nedostatka dokaza.

Pred Okružnim sudom u Trebinju Milić je oslobođen optužbe da je neutvrđenog dana u junu 1992., kao pripadnik Specijalne policije Trebinje, ranio iz automatske puške Amira Salkovića.

Miliću je na teret stavljeno da je zajedno sa drugim pripadnicima policije došao naoružan automatskom puškom u mjesto Lastva u namjeri da mobiliše lica nesrpske nacionalnosti i da je tada teško ranio Amira Salkovića.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Duško Popić je obrazlažući presudu rekao da Sud, detaljnom analizom dokaza, nije mogao doći do pouzdanih saznanja o činjenicama u vezi sa ranjavanjem Salkovića, prenosi BIRN.

Sudija je naveo da je optužnica bazirana na samo jednom dokazu, odnosno izjavi oštećenog koji je naveo da je kritičnog dana među licima koja su pucala u njegovom pravcu prepoznao optuženog.

Sud smatra da taj iskaz nije pouzdan da bi se moglo utvrditi da je Milić zaista počinio krivično djelo koje mu je stavljeno na teret.

U obrazloženju je navedeno da su u potpunosti izostali dokazi za tvrdnje Tužilaštva da je Milić, kao pripadnik Specijalne policije Trebinje, vršio mobilizaciju lica nesrpske nacionalnosti.

Na ovu presudu je dozvoljena žalba Vrhovnom sudu RS.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo