17°C
Mostar 22°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 19°C

02.04.2024 / 18:51 BiH - Julianne Smith

Ambasadorica SAD u NATO: Pratiti situaciju u BiH, Rusija radi na destabilizaciji

Ambasadorica SAD u NATO: Pratiti situaciju u BiH, Rusija radi na destabilizaciji
Foto: X

Američka ambasadorica pri NATO-u Julianne Smith upozorila je da se Rusija bavi klasičnim metodama kako bi izazvala nestabilnost u regionu Zapadnog Balkana.

Govoreći na virtuelnoj konferenciji za novinare uoči sastanka ministara vanjskih poslova Alijanse, Smith je naglasila da je već godinama na Zapadnom Balkanu vidljivo "klasično rusko djelovanje" u kojem se koristi niz hibridnih taktika za destabilizaciju regiona.

"To (destabilizacija) je krajnji cilj. I za to koristi klasičnu listu instrumenata. Jedno od njenih preporučljivih instrumenata je upotreba dezinformacija, koje široko koristi širom regiona da podijeli društva iznutra, da podijeli Evropu iznutra, i da odvoji Sjedinjene Države od evropskih saveznika i naših prijatelja sa Zapadnog Balkana", izjavila je Smith.

Ona je naglasila da se pažljivo prate sva ruska djelovanja u regionu, te se u tom pravcu blisko sarađuje kako sa onim državama iz Zapadnog Balkana koje su članice Alijanse tako i sa onima koje su u susjedstvu NATO-a, poput Bosne i Hercegovine i Srbije.

Analitičar Finskog Instituta za međunarodne odnose (FIIA) i nekadašnji zvaničnik NATO-a Edward Hunter Christie u intervjuu za RSE je ranije rekao kako vojni lideri mnogih evropskih zemalja upozoravaju na mnogo veću vjerovatnoću direktnog rata između evropskih članica NATO-a i Rusije.

On je naveo i kako "postoji i značajan rizik da bi Putin bio zainteresovan da pokrene srpsko pitanje".

"Siguran sam da ti ljudi u Srbiji i u RS unutar Bosne, koji su također revanšisti ili žele da stvore Veliku Srbiju spajanjem RS-a i Srbije, gledaju u Moskvu sa puno nade. Zato što bi destabilizacija Zapadnog Balkana na ovaj način mogla biti veoma interesantna za Rusiju", ocijenio je Christie.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo