13°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

02.04.2024 / 21:46 BiH - Spomen česma

Apel porodice Đogić: Ne dirajte Arneline ruže

Apel porodice Đogić: Ne dirajte Arneline ruže
Foto: Vijesti.ba

Prije osam godina zvjerski je mučena, ubijena i zatim bačena niz liticu u kanjon rijeke Stupčanice, Arnela Đogić iz Olova. Zbog njenog ubistva osuđeni su Avdija Selimović i Muriz Brkić na po 40 godina zatvora.

Na mjestu gdje je ubijena Arnela Đogić, pored regionalnog puta Olovo-Han Pijesak, podignuto je spomen-obilježje i hajr česma, kako bi čuvalo sjećanje na nju.

Svake godine porodica Đogić, uređuje mjesto oko spomenika i hajr česme izgrađenim na mjestu njene tragične smrti.

Ovaj lijepo uređen kutak oko spomen obilježja, u sjeni Čudanske klisure i uz šum Stupčanice služi kao podsjetnik na monstruozni zločin.

Tokom ovogodišnjeg uređenja koje je u toku, porodica je primijetila da je otuđen jedan čempres i par višegodišnjih ruža sa ovog spomen mjesta. Porodica apeluje na svijest i savjest svakog prolaznika, vjerujući da se to više neće dogoditi, piše Radio Olovo.

- Ne dirajte nam Arneline ruže i čemprese, kupit ćemo Vam stotinu drugih, poručuju iz Arneline porodice.

Podsjetimo, prije osam godina, Selimović i Brkić su se najprije dogovorili da zajedno usmrte Đogić, nakon što je ona prekinula dugogodišnju vezu sa Selimovićem i započela vezu sa drugim momkom.

Nakon dogovora, Selimović je 27. februara automobilom otišao po Brkića u Ceribašiće kod Sokoca, nakon čega su se odvezli na lokalitet Čudanskih krševa da pregledaju i utvrde mjesto koje je najpogodnije za skrivanje Arnelinog tijela nakon ubistva.

Nakon što je Avdija otišao po djevojku odvezli su se na lokalitet Brda, gdje je Muriz ostao čekati Avdiju. Čim je ušao u vozilo upitao je : “Avdija, hoćemo li sada?”, na što mu je on odgovorio: “Odmah”. Muriz je prešao na zadnje sjedište i šakama počeo djevojku udarati po glavi, dok je ona jaukala: “Joj, Avdija” i plačući molila: “Nemoj, molim te”. Nakon toga, djevojku su vezali PVC užetom, a dolaskom na Čudanske krševe, izbacili su je iz vozila, gdje ju je Brkić usmrtio nožem koji mu je dao Selimović, rekavši: “Uradi to da ne ostane živa”. Potom su je bacili s litice.

Nakon ubistva, otišli su u ugostiteljski objekat gdje su trošili njen novac.

Nekoliko dana nakon ubistva su uhapšeni, nakon čega su priznali da su počinili ubistvo.

Oni su na Kantonalnom sudu u Zenici osuđeni na po 40 godina zatvora.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo