3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 6°C

03.04.2024 / 07:47 Svijet - Kremlj

Peskov: Rusija će maknuti talibane sa svog popisa terorističkih organizacija

Peskov: Rusija će maknuti talibane sa svog popisa terorističkih organizacija
Foto: TASS

Rusija je saopćila da ima važna pitanja o kojima treba razgovarati s afganistanskim talibanskim liderima i da radi na uklanjanju talibana sa svog popisa zabranjenih terorističkih organizacija.

- Ovo je zemlja koja je uz nas i na ovaj ili onaj način komuniciramo s njima, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Reuters.

- Moramo riješiti goruća pitanja, to također zahtijeva dijalog, tako da u tom smislu komuniciramo s njima kao praktički svi drugi - oni su de facto vlast u Afganistanu, dodao je Peskov.

Peskov nije elaborirao "hitne probleme", ali Rusija je prošli mjesec pretrpjela najsmrtonosniji napad u 20 godina kada su naoružani napadači upali u koncertnu dvoranu izvan Moskve, ubivši najmanje 144 osobe.

Militanti Islamske države preuzeli su odgovornost, a američki zvaničnici rekli su da imaju obavještajne podatke da je odgovoran afganistanski ogranak mreže, Islamska država Khorasan. Rusija je rekla da također istražuje vezu s Ukrajinom, što su Kijev i Sjedinjene Države oštro odbacili.

Talibani su se vratili na vlast u Afganistanu 2021. nakon povlačenja stranih snaga predvođenih SAD-om, ali su do sada ostali na popisu organizacija koje Rusija označava kao terorističke.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo