0°C
Mostar 4°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 1°C

03.04.2024 / 09:01 Svijet - Barcelona

Katalonski predsjednik predložio novi referendum o nezavisnosti

Katalonski predsjednik predložio novi referendum o nezavisnosti
Foto: X

Katalonska vlada iznijela je u utorak konkretan prijedlog za novi referendum neovisnosti od Španije, na što je odmah negativno reagirala vlada u Madridu.

- Glasanje je moguće, samo je pitanje političke volje, rekao je regionalni predsjednik Pere Aragones u utorak u Barceloni.

Glasačima bi se postavilo jasno pitanje "Želite li da Katalonija postane neovisna država?" na koje bi se moglo odgovoriti samo s "da" ili "ne", rekao je. Aragones je rekao da bi se takav referendum mogao održati na temelju članka 92. ustava koji dopušta da se na referendumu glasa o "političkim odlukama od posebne važnosti".

Referendum raspisuje kralj Filip VI. na prijedlog španskog premijera, nakon prethodnog odobrenja parlamenta. No prijedlog su odmah odbili članovi vlade u Madridu. Ministar pravosuđa Felix Bolaos rekao je da je "apsolutno protiv toga". Vladina glasnogovornica Pilar Alegria sugerirala je da se Aragonesov prijedlog svodi na politički performans uoči parlamentarnih izbora u Kataloniji 12. maja.

Premijer Pedro Sanchez pristao je na amnestiju za umiješane u neuspjele napore za nezavisnost Katalonije 2017. kako bi osigurao svoj reizbor prošle jeseni. Međutim, on i dalje isključuje referendum o nezavisnosti.

Aragones je rekao da je Sanchez dugo odbacivao i amnestiju, ali se ipak predomislio. Sanchezova manjinska vlada ovisi o glasovima Katalonaca u parlamentu.

I druge katalonske stranke uz Aragonesovu Katalonsku republikansku ljevicu (ERC) zalažu se za odvajanje te regije od Španije. To se odnosi i na Junts Carlesa Puigdemonta, koji se nalazi u egzilu u Belgiji od 2017. Ovaj 61-godišnjak nedavno je najavio da će biti glavni kandidat stranke Junts na regionalnim izborima.

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo