11°C
Mostar 16°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C

04.04.2024 / 09:14 Svijet - Washington

Republikanci: Nema boljeg simbola slobode nego da nazovemo aerodrom po Trumpu

Republikanci: Nema boljeg simbola slobode nego da nazovemo aerodrom po Trumpu
Foto: Enclos

Putnici koji stižu u američki glavni grad uskoro bi mogli slijetati na "Međunarodni aerodrom Trump" ako nekoliko predanih republikanskih zastupnika uspije u svojoj zamisli koja je, po svemu sudeći, ipak unaprijed osuđena na propast.

Trumpovi pristaše u Zastupničkom domu ove su sedmice pokrenuli inicijativu za preimenovanje glavnog aerodroma u Washingtonu u znak poštovanja prema bivšemu predsjedniku koji se natječe za povratak u Bijelu kuću.

Aerodrom trenutačno nosi ime Johna Fostera Dullesa, državnog sekretara iz pedesetih godina prošlog stoljeća, dok je drugi aerodrom u gradu, manji, nazvan po bivšemu predsjedniku Ronaldu Reaganu. Kongresmen Guy Reschenthaler, zamjenik predsjednika kluba zastupnika Republikanske stranke u Zastupničkom domu, rekao je da je inicirao zakon o promjeni imena jer je Trump bio, kako je kazao, najbolji predsjednik u njegovom životu.

- Pošto milioni domaćih i međunarodnih putnika prolaze aerodrom, nema boljeg simbola slobode, napretka i snage nego da čuju 'Dobro došli u međunarodnu zračnu luku Trump' dok slijeću na američko tlo, rekao je Reschenthaler.

Teško je povjerovati da će inicijativa uspjeti jer je i potpora republikanaca u donjem domu neizvjesna, a demokrati ionako kontroliraju Senat. Kampanja je uslijedila odmah nakon prvog travnja i izazvala podsmjehe demokrata.

- Dulles je stara, ružna aerodrom koju nitko ne želi vidjeti. Stoga mislim da je ovo prikladna ideja, rekao je demokratski kongresnik Brendan Boyle.

(Vijesit.ba/HINA)

Izdvajamo