15°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

08.04.2024 / 09:47 Politika - Banja Luka

Košarac: Izbornu volju građana provodiće institucije RS

Košarac: Izbornu volju građana provodiće institucije RS
Foto: Instagram
Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Staša Košarac rekao je da bh. entitet RS ima izborni suverenitet i da je njeno ustavno pravo da bira poslanike Narodne skupštine, ...

... delegate Vijeća naroda, predsjednika i potpredsjednike RS, delegate Doma naroda PSBiH, te skupštine gradova, odbornike skupština opština, gradonačelnike i načelnike opština.

Košarac je naglasio da je izraz izbornog suvereniteta RS i zaključak Vlade kojim se pozivaju svi članovi organa za provođenje izbora iz RS da podnesu ostavke.

- To je jasan i nedvosmislen odgovor na nasrtaje i tendenciozne namjere nedobronamjernih stranaca, prvenstveno misleći na nelegitimnog Schmidta i ambasadora Murphyja, kao i bošnjačkog političkog faktora - naveo je Košarac u objavi na društvenim mrežama.

On je istakao da je takva politika antisrpska, antiustavna i antidjetonska, usmjerena protiv izbornog, ustavnog i svakog drugog kapaciteta RS.

- Odgovorna politika predsjednika Milorada Dodika i institucija RS nikada neće dozvoliti da izbornu volju građana prekrajaju pojedinci, koje imenuje nelegitimni stranac i strukture koje vode politiku protiv RS - rekao je Košarac.

On je naglasio da će izbornu volju građana RS provoditi kredibilne institucije i organi RS.

- Očekujem da će svi članovi organa za provođenje izbora iz RS postupiti po zaključku Vlade i podnijeti ostavke, potvrđujući patriotski odnos prema RS i slijedeći politiku njenih institucija - naveo je Košarac.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo