8°C
Mostar 15°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

08.04.2024 / 09:51 Obrazovanje - Ministrica Mesihović u posjeti

Veterinarski fakultet predstavlja stub stručnosti, inovacije i posvećenosti

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof.dr. Adna Mesihović sa saradnicama je posjetila Veterinarski fakultet.

Posjeta je organizovana u okviru obilazaka organizacionih jedinica Univerziteta u Sarajevu, s ciljem unapređenja saradnje, razgovora o konkretizaciji podrške naučnoistraživačkom radu, kao i nastavnim i naučnoistraživačkim aktivnostima, te upoznavanje s postignućima i planovima.

Dekan Veterinarskog fakulteta, prof.dr. Muhamed Smajlović upoznao je prisutne s historijatom Fakulteta, koji ove godine obilježava 75. godina postojanja, predstavio je sažetak ključnih postignuća i aktivnosti u dosadašnjem mandatu, kao i planove za unapređenja.

Razgovaralo se i o djelatnostima kojima se bavi Fakultet, međunarodnim i naučnoistraživačkim projektima, međunarodnoj saradnji, te brojnim postignućima osoblja Fakulteta, kao i problemima s kojima se susreću u svom radu, ali i rješenjima.

Dekan Smajlović i prodekan za nastavu i studentska pitanja prof.dr. Rizah Avdić su iskoristili posjetu da s delegacijom obiđu Anatomski muzej, koji je kao takav jedinstven na području Bosne i Hercegovine, Stomatološku ordinaciju, laboratorije, Studentski klub i klinike. Posebno je značajno naglasiti da Veterinarski fakultet Anatomski muzej ima dostupan i u virtuelnom obliku, i on se može posjetiti na njihovoj web stranici.

Ministrica Mesihović je imala priliku prisutne upoznati s radom Ministarstva, budućim planovima na unapređenju Zakona o visokom obrazovanju, ka i projektima koji su u toku.

Istakla je značaj ovog fakulteta za Kantona Sarajevo i naglasila da će se zajedničkim radom unaprijediti i intenzivirati saradnja u narednom periodu.

“Veterinarski fakultet predstavlja stub stručnosti, inovacije i posvećenosti u oblasti veterinarske medicine. Kroz dugogodišnju tradiciju i visok ugled, Fakultet kontinuirano doprinosi obuci stručnjaka za zdravlje i dobrobit životinja, zaštitu javnog zdravlja i sigurnost hrane. Sa stručnim osobljem, modernom opremom i istraživačkim radom, Veterinarski fakultet nastavlja da postavlja standarde u oblasti veterinarske medicine i doprinosi općem dobru društva. Iz tih razloga predstavlja ključnog partnera u oblasti visokog obrazovanja za Ministarstvo, te ova posjeta nosi značajne inpute za nastavak i intenziviranje naše saradnje”, zaključila je ministrica Mesihović.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo