13°C
Mostar 18°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 15°C

08.04.2024 / 19:00 Svijet - Operacija Aspides

Vojna misija EU-a u Crvenom moru: Prošli mjesec smo odvratili 11 napada

Vojna misija EU-a u Crvenom moru: Prošli mjesec smo odvratili 11 napada
Foto: EUEA

Operacija Evropske unije u Crvenom moru u proteklih nešto više od mjesec dana pratila je 68 brodova i odvratila 11 napada jemenskih Huta, izjavio je danas visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Evropska unija je krajem febraura pokrenula morsku vojnu misiju pod nazivom Aspides, u prijevodu Zaštitnik, radi zaštite brodova u Crvenom moru koje napadaju jemenski Huti.

Misija pruža zaštitu trgovačkim brodovima, ali ne sudjeluje u vojnim napadima.“Možemo s ponosom reći da su svi brodovi kojima je trebala zaštita uspješno odbranjeni i da su svi brodovi koji su tražili zaštiti dobili našu pratnju”, izjavio je na zajedničkoj konferenciji za novinare, komadant misije, grčki kontra-admiral Visilios Griparis.

Borrell je istaknuo da jemenski Huti ugrožavaju sigurnost plovidbe zbog čega je znatno povećana cijena transporta iz Kine u Evropu. “Cijena prijevoza jednog kontejnera iz Kine u Evropu udvostručena je, a cijena osiguranja plovidbe povećala se za 60 posto”, kaže Borrell.

Oko 13 posto svjetske trgovine godišnje odvija se kroz Crveno more, a danas kroz Sueski kanal prolazi samo polovica od 70-tak brodova koji inače prolaze tim pravcem, dodaje Borrell. Misija ima isključivo odbrambeni karakter i ne ulazi u u sukobe s pobunjenicima, nego samo štiti brodove koje prolaze Adenskim zaljevom i Crvenim morem.

U operaciji sudjeluju fregate iz četiri zemlje članice EU-a, a njih 19 svoj doprinos daje slanjem osoblja u operativni glavni stožer.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo