12°C
Mostar 17°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 13°C

08.04.2024 / 19:11 Svijet - Lider separatista

Španski Vrhovni sud pozvao Puigdemonta da svjedoči na daljinu

Španski Vrhovni sud pozvao Puigdemonta da svjedoči na daljinu
Foto: ABC News

Vrhovni sud Španije pozvao je vođu katalonskih separatista Carlesa Puigdemona da svjedoči na daljinu u junu zbog njegovih veza s grupom optuženom za kršenje zakona o terorizmu zbog protesta nakon neuspjelog nastojanja regije za stjecanje nezavisnosti 2017.

Istražni sudija odredio je okvirne datume za daljinsko saslušanje između 17. i 21. juna, i izdao evropski nalog za istragu kako bi utvrdilo gdje se Puigdemont nalazi i pravno važeća adresa, navodi se u saopćenju suda u ponedjeljak. Puigdemont živi u samonametnutom egzilu u Belgiji.

Slučaj se odnosi na proteste tajnovite katalonske grupe, Demokratski cunami, koja je organizovala masovne demonstracije, uključujući demonstracije 2019. godine, koje su uzrokovale otkazivanje letova na aerodromu u Barceloni i blokirale autoput za Francusku.

Grupa, koja ne identifikuje svoje vođe, tvrdi da su njene akcije bile miroljubive i da je upotreba zakona o terorizmu neprikladna. Puigdemont negira da ima bilo kakve veze s grupom i naziva slučaj primjerom političkog prognanika.

Sud je izdao isti poziv za Rubena Wagensberga, člana katalonskog regionalnog parlamenta iz separatističke stranke ERC koji se preselio u Švicarsku u januaru.

Prošlog je je novembra, Vrhovni sud saopćio da istražuje grupu zbog sumnje da je počinila teroristička djela, te Puigdemonta i još deset ostalih zbog navodnog preuzimanja vodeće uloge u njoj.

Puigdemont se suočio s krivičnim progonom u odvojenom slučaju zbog referenduma 2017. za otcjepljenje od Madrida u vrijeme kada je bio na funkciji regionalnog čelnika, i naknadnog proglašenja nezavisnosti koje su sudovi proglasili nezakonitim.

Taj 61-godišnji bivši novinar pobjegao je iz Španije u to vrijeme kako bi izbjegao optužbe za neposlušnost i pronevjeru. U Belgiji je član Evropskog parlamenta.

U martu je Puigdemont najavio da će ponovo nastojati da predvodi regiju na izborima u maju i da će se vratiti u Španiju ako pobijedi - čak i ako nalog za hapšenje za njim ostane na snazi.

Optužbe protiv njega mogle bi, međutim, biti povučene pod amnestijom koju je objavila Socijalistička partija premijera Pedra Sancheza u zamjenu za glasove separatista za podršku manjinskoj nacionalnoj vladi, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo