19°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 22°C
Bihać 19°C

09.04.2024 / 16:21 Politika - Predsjednik HDZ-a

Čović o prijetnjama iz RS-a: Moramo izbjeći blokade u koje nas žele uvući

Čović o prijetnjama iz RS-a: Moramo izbjeći blokade u koje nas žele uvući
Foto: Fena
Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izrazio je danas očekivanje da će tokom skorih susreta sa političkim partnerima uspjeti spriječiti eskalaciju krize i blokadu Vijeća ministara nakon najava vlasti RS o toj blokadi i intervencija međunarodne zajednice.

Vlasti RS najavile su donošenje entitetskog izbornog zakona te postupnu blokadu državnih institucija reagirajući tako na odluku visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta, koji je ranije nametnuo izmjene državnoga Izbornog zakona BiH.

U posljednjih 15 dana državno Vijeće ministara nije donosilo važnije odluke, a izostale su i sjednice državnoga parlamenta.

Čović se u izjavi za medije u Mostaru usprotivio intervencijama međunarodne zajednice i najavio da će sljedeće sedmice razgovarati sa čelnicima stranaka koje čine vladajuću koaliciju na državnom nivou kako bi se nastavilo sa evropskim reformama nakon što je zemlja nedavno dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora s BiH.

"Moramo izvući ovu situaciju i izbjeći bilo kakvu potrebu dugoročne blokade u koju nas se evidentno želi uvući. Na nama je kao predstavnicima HDZ-a i Hrvatskog narodnog sabora da opet budemo poveznica na evropskome putu, a nje nema bez funkcioniranja vlasti na svim nivoima“, rekao je Čović u izjavi novinarima.

On je ocijenio kako je moguće postići dogovor i spriječiti blokade.

"BiH ima evropsku budućnost i hrvatski narod, iako najmalobrojniji, ima odgovornost da predvodi ove procese i to će dalje raditi", rekao je Čović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo