11°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

10.04.2024 / 19:06 Svijet - Pojas Gaze

Šefu Hamasa ubijena trojica sinova i dvoje unuka?

Šefu Hamasa ubijena trojica sinova i dvoje unuka?
Foto: X
Trojica sinova šefa Hamasa Ismaila Hanijeha ubijena su u srijedu u izraelskom zračnom napadu na Pojas Gaze, objavili su predstavnici militantne grupe i njegova porodica.

Trojica sinova – Hazem, Amir i Mohamad, ubijeni su u bombardovanju vozila u kojem su se kretali u kampu Al-Šati. Ubijeno je i dvoje njegovih unuka, a treći je povrijeđen, prenose Hamasovi mediji.


„Naši zahtjevi su jasni i određeni i nećemo raditi ustupke. Neprijatelj je u zabludi ako misli da će napadi na moje sinove, tokom vrhunca pregovora i prije nego što je pokret poslao svoje odgovore, primorati Hamas da promijeni svoj stav”, rekao je Hanijeh za Al Jazeeru.

„Krv mojih sinova mi nije draža od krvi našeg naroda”, dodao je šef Hamasa koji boravi u Kataru. Vijest o pogibiji sinova zatekla ga je dok je obilazio ranjene Palestince smještene u Dohi.

Militantna grupa Hamas objavila je u utorak da proučava izraelski prijedlog za prekid vatre, no i da on ne zadovoljava niti jedan od zahtjeva Palestinaca.

Hamas traži prekid vojnih operacija Izraela, potpuno povlačenje njegove vojske iz enklave i omogućavanje povratka izbjeglica. Hanijeh je šef Hamasa postao 2017., a od tada živi na relaciji između Turske i katarske prijestolnice Dohe.

Izrael cijelo vodstvo Hamasa smatra teroristima, no nije poznato koliko je sam Hanijeh znao za planove napada 7. oktobra, piše agencija Reuters. Tu je operaciju smislilo vojno vijeće Hamasa u Gazi u tajnosti, zbog čega je i dio Hamasovih zvaničnika u inostranstvu bio šokiran trenutkom njegova izvršenja i rasponom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo