12°C
Mostar 17°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 12°C

10.04.2024 / 21:04 Svijet - Pojas Gaze

Ciljano ubistvo: IDF potvrdio 'eliminaciju' tri sina šefa Hamasa

Ciljano ubistvo: IDF potvrdio 'eliminaciju' tri sina šefa Hamasa
Foto: Profimedia
Izraelska vojska potvrdila je danas ciljano ubistvo trojice sinova šefa Hamasa Ismaila Hanijeha. Tri operativca vojnog krila Hamasa "eliminisana" su u centralnom pojasu Gaze, objavile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

Vojska je potvrdila da se radi o Hanijehovim sinovima. Međutim, nije bilo potvrde o smrti troje unučadi u incidentu, prenosi HINA.

"IDF je svjestan tvrdnji da su drugi Hanijehovi rođaci povrijeđeni, među njima i maloljetna osoba. IDF ne potvrđuje ovu informaciju", stoji u saopćenju.

Ranije su Hamasovi mediji objavili da su trojica sinova – Hazem, Amir i Mohamad, ubijeni su u bombardovanju vozila u kojem su se kretali u kampu Al-Šati te da je ubijeno i dvoje Hanijehovih unuka, a treći je povrijeđen.

„Naši zahtjevi su jasni i određeni i nećemo raditi ustupke. Neprijatelj je u deluziji ako misli da će napadi na moje sinove, tokom vrhunca pregovora i prije no što je pokret poslao svoje odgovore, primorati Hamas da promijeni svoj stav”, rekao je Hanijeh za Al Jazeeru.

„Krv mojih sinova mi nije draža od krvi našeg naroda”, dodao je šef Hamasa. Hanijeh je šef politbiroa Hamasa od 2017. Prema medijskim izvještajima, izuzetno je bogat i živi luksuznim životom u Kataru.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo