11°C
Mostar 16°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C

11.04.2024 / 11:34 Politika - Parlament BIH

SNSD traži hitnu sjednicu: Poništavanje odluka Schmidta ili napuštanje institucija

SNSD traži hitnu sjednicu: Poništavanje odluka Schmidta ili napuštanje institucija
Foto: Vijesti.ba

Klub poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio je danas predsjedavajućem Predstavničkog doma zahtjev za održavanje hitne sjednice ovog doma, izjavila je šef Kluba poslanika SNSD-a Sanja Vulić.

 

Klub poslanika SNSD-a zatražio je da tačka dnevnog reda bude "Razmatranje aktuelne političke situacije u institucijama BiH - ustavna zakonodavna uloga Parlamentarne skupštine u skladu sa članom IV 4.a) Ustava".

Vulićeva je izrazila očekivanje da će sjednica biti održana naredne sedmice, ali o datumu nije mogla govoriti.

- Prema Poslovniku, o opravdanosti i hitnosti sjednice odlučuje predsjedavajući ovog doma. Unaprijed govoriti o materijalu i ishodu sjednice, bilo bi neodgovorno. Razgovaraćemo o detaljima na samoj posebnoj sjednici - istakla je ona.

Pretpostavlja se da se radi o zaključku broj 2, sa nedavne sjednice NSRS. U tom zaključku se navodi da se  održi sjednica Parlamentarne skupštini BiH i proglase nedozvoljenim i ništavnim sve odluke Christiana Schmidta "koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik".

Dalje se traži da se zabrani organima BiH primjena tih odluka, da proglase sajt OHR neprihvatljivim i antizakonitim mjestom objave akata, da zabrani Službenom glasniku BiH da objavljuje akte stranaca i njihovih organizacija, da se na istoj sjednici Parlamentarne skupštine BiH donese Izborni zakon BiH, sa svim poboljšanjima koji se tiču izbornog integriteta i da se razvlasti CIK u njegovom antiustavnom djelovanju, da se postigne politički konsenzus o daljem evropskom putu BiH i da se taj proces bitno ubrza, da se donese Deklaracija i potvrdi teritorijalni integritet BiH.

Ukoliko se ne ispoštuje Zaključak broj 2. Narodne skupštine Republike Srpske, Narodna skupština Republike Srpske traži od izabranih predstavnika da prestanu odlučivati na nivou BiH i da se više ne vraćaju u taj proces.


(Vijesti.ba) 

Izdvajamo