7°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

11.04.2024 / 17:06 Regija - Veliki iskorak

Državna TV Slovenije po prvi put uživo prenosila Bajram namaz

Državna TV Slovenije po prvi put uživo prenosila Bajram namaz
Džamija u Ljubljani

Televizija Slovenije je u srijedu, 10. aprila, po prvi put u svojoj povijesti uživo prenosila bajram-namaz iz Muslimanskog kulturnog centra u Ljubljani, saopćila je agencija Mina.

- Prijenos bajram-namaza na Drugom programu nacionalne televizije predstavlja važan korak ka priznavanju i poštovanju vjerske različitosti u Sloveniji. Iako se čini da je to mali korak za slovensko društvo, ovaj događaj za članove Islamske zajednice, koji predstavljaju drugu po veličini vjersku zajednicu u Sloveniji, od velike je važnosti - izjavio je predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji muftija Nevzet-ef. Porić

Muftija Porić smatra da ovakva odluka Televizije Slovenije, ne samo da utire put boljem razumijevanju i međusobnom poštovanju između različitih vjerskih zajednica, već simbolizira i priznavanje vjerske slobode i jednakosti u Sloveniji.

- Iskreno zahvaljujemo upravi RTV Slovenije na podršci i realizaciji prijenosa bajram-namaza i prigodnog programa iz džamije u Ljubljani, čime je omogućila da ovaj značajan događaj dopre do šire publike. Ovaj historijski trenutak važan je korak ka inkluzivnijem i raznovrsnijem slovenskom društvu - kazao je muftija Porić.

Na bajram-namazu u Muslimanskom kulturnom centru Ljubljana prisustvovalo je više hiljada ljudi, a bajramsku hutbu na slovenskom jeziku održao je muftija mr. Nevzet-ef. Porić, javila je agencija Mina.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo