19°C
Mostar 21°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 23°C
Bihać 20°C

12.04.2024 / 11:51 BiH - Odata počast

Obilježena 79. godišnjica oslobođenja Zenice u Drugom svjetskom ratu

Obilježena 79. godišnjica oslobođenja Zenice u Drugom svjetskom ratu
Foto: FENA

Predstavnici političkih stranaka, lokalnih vlasti te udruženja građana koja baštine tekovine Narodno-oslobodilačke borbe, obilježili su polaganjem cvijeća i vijenaca na Spomen obilježju Papirna, 79. godišnjicu od oslobođenja Zenice od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Zenica je oslobođena 12. aprila 1945. godine, a dan kasnije i naselje Nemila, čime je cjelokupna zenička teritorija postala slobodna.

-Ovo je historijski datum za grad Zenicu, na koji ne može da padne sjena. Od tog historijskog datuma prošlo je 79 godina, kada je u NOR-u, u 2. svjetskom ratu, oslobođena Zenica nakon četverogodišnje okupacije njemačkog fašističkog okupatora, vladavine Nezavisne države Hrvatske na ovim prostorima, kolaboracionista - četnika i ustaša. Nakon tortura nad nedužnim i nevinim civilnim stanovništvom, od kojih su mnogi završili i u logorima te su tamo i pogubljeni, došao je i taj 12. april - kazao je predsjednik Kantonalne organizacije Saveza udruženja antifašističkih boraca Zeničko-dobojskog kantona Sretko Radišić.

Zenica je oslobođena iz pravca Sarajeva i Kaknja, odakle su “nadirale, mahom, krajiške divizije”.

U oslobođenju su, dodao je Radišić, sudjelovali Prva proleterska brigade, zatim netom formirani Vlašički partizanski odred te su se na 12. april vodile žestoke borbe.

-Okupator nije htio odstupiti, jer im je Zenica puno značila u komunikacijskom smislu u toku povlačenja. U toku četvereogodišnje opsade, ovdje su bili značajni resursi uglja i željeza. Međutim, u noći 12. aprila, došla je sloboda, a okupator se povlačio prema Nemili. Sutradan, 13. aprila oslobođena je i Nemila, a oni su nastavili povlačenje prema Žepču i izlazu iz BiH. Ovo je značajan datum i uvijek će ostati veliki. Nije star, uvijek će biti mlad dok je ovih ljudi - podvukao je Radišić.

Delegacije su jutros odale počast i na Spomen obilježju u Stranjanima, a sutra će isto učiniti na Spomen obilježju u Nemili.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo