19°C
Mostar 21°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 23°C
Bihać 20°C

12.04.2024 / 12:33 BiH - Baščaršija

Foto: Počelo okupljanje Bošnjaka, upućen poziv SDA

Predstavnici Bošnjaka regiona okupili su se danas u Sarajevu, na Baščaršijskom trgu kod Sebilja nakon čega je uslijedila šetnja gradom.

Tema razgovora biće položaj i status Bošnjaka u regiji. Prema planu, zvanični dio sastanka održati će se u hotelu Hills na Ilidži sa početkom u 16 sati. Izjave za medije bit će omogućene po završetku sastanka od 18 sati u za to predviđenom Press-corneru. Medijima će biti omogućeno i uzimanje kadrova sa samog sastanka od 17:45 sati.

Ministar vanjskih poslova BIH i lider NIP-a Elmedin Konaković se obratio medijima.

- Ova ideja je važnija od mene i od svakog pojedinca, rekao je on i dodao da su danas ovdje najjače stranke regiona iz Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Kosova, Albanije.

- To pokazuje opravdanost sastanka. Oni koji nisu došli, danas ćemo ostaviti otvorena vrata. Glavne teme su položaj Bošnjaka u regionu, pitanje evropskih integracija, identitetska pitanja. Svaku od stranaka, SDA posebno i njenog lidera Bakir Izetbegović, pozivamo da se okupimo oko plemenite ideje. Ovo više niko ne može zaustaviti, ovo okupljanje je počelo, a ono ima poruke mira, suživota, zajedničkih, ustavno i pravnih ciljeva, koji ne narušavaju odnose. Također, nudi ono što Bošnjaci dugo čekaju, a to je jedinstvo.

Rekao je da Vučić i Dodik svojim postupcima žele da prigrle genocid koji je počinjen, ali da će o njihovim potezima tek govoriti na posebnoj konferenciji.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo