17°C
Mostar 20°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

12.04.2024 / 12:44 BiH - Jasna poruka

Ambasada: Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok gura BiH ka sukobu

Ambasada: Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok gura BiH ka sukobu
Foto: Vijesti.ba/Ilustracija

Stvaranje paralelnog izbornog sistema od strane Vlade Republike Srpske (RS) bilo bi neustavno i antidejtonsko, a biračima u RS-u bi se oduzelo osnovna demokratska prava koja su im zagarantovana Ustavom BiH.

Poručeno je ovo danas iz Ambasade SAD u BiH.

- Bilo koji izbori sprovedeni po neustavnom, paralelnom izbornom sistemu ne bi imali legitimitet, a oni koji su uključeni u njegovu organizaciju bavili bi se antidemokratskim, neustavnim i antidejtonskim aktivnostima. Sjedinjene Države su bile jasne da su spremne odgovoriti na antidejtonske akcije lokalnih aktera i da podržavaju akcije visokog predstavnika da učini isto, navode iz Ambasade i dodaju:

- Milorad Dodik griješi ako misli da će Sjedinjene Države stajati po strani dok on slijedi svoju secesionističku agendu i gura BiH ka sukobu. Svaki pokušaj entiteta ili bilo koje druge poddržavne jedinice da se otcijepi je antidejtonska akcija koja se neće tolerisati. Republika Srpska je entitet u sastavu države Bosne i Hercegovine. Ona je sastavni dio države, ali ni Republika Srpska, ni Federacija ne postoje izvan Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne predviđa pravo da se entitet ili bilo koja druga poddržavna jedinica odvoji.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo