8°C
Mostar 15°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 12°C
Bihać 12°C

12.04.2024 / 13:11 Regija - Fizička sigurnost

Vijeće Evrope izdalo je upozorenje zbog prijetnji srbijanskim novinarima

Vijeće Evrope izdalo je upozorenje zbog prijetnji srbijanskim novinarima
Foto: FENA

Vijeće Evrope izdalo je upozorenje zbog prijetnji srbijanskim novinarima Dinku Gruhonjiću, Ani Lalić Hegediš, Vanji Đurić i Željku Veljkoviću.

Sigurnost novinara, platforma Vijeća Europe, objavila je upozorenje u kategoriji "napadi na fizičku sigurnost i integritet novinara" zbog više stotina prijetnji smrću putem društvenih mreža i elektronske pošte Gruhonjiću i Lalić Hegediš.

Kada je riječ o Dinku Gruhonjiću, dopisniku agencije Beta i predavaču na Sveučilištu u Novom Sadu, prijetnje dobiva otkako je 14. marta objavljen video koji je montiran tako da se stekne dojam da je na tribini Rebedu festivala u Dubrovniku izrazio zadovoljstvo što dijeli ime s ustaškim zločincem Dinkom Šakićem.

"Novinar strahuje za svoj život i za članove svoje porodice", navodi platforma u priopćenju.

Lalić Hegediš, novinarka i izvršna direktorica Neovisnog društva novinara Srbije (NDNV) počela je dobivati uvrede i prijetnje seksualne prirode, nakon što je sudjelovala na panelu o nacionalizmu kada je rekla da za srpsku vlast građani Vojvodine "nisu dovoljno Srbi jer nisu nacionalisti i inzistiraju" na svojoj multikonfesionalnosti i multietničnosti".

Jedan Novosađanin je 15. marta podnio kazenu prijavu protiv Lalić Hegediša i Gruhonjića zbog navodnog izazivanja rasne, vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

Platforma Sigurnost novinara podsjeća i da je Aleksandar Vulin, nekadašnji šef sigurnosne službe, izjavio da je "Gruhonjić ološ koji živi od mržnje prema Srbiji", te da je Milenko Jovanov, visoki funkcioner Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije rekao da je "Gruhonjić hvalio da ga zovu Dinko kao Dinko Šakić“.

Na zidu Gruhonjićeve zgrade 21. marta osvanuo je grafit s natpisom "Dinko-Šakiću za vječni dom si spreman", s potpisom "Srpska Vojvodina", prenosi Beta.

U kategoriji "uznemiravanje i zastrašivanje novinara" objavljeno je upozorenje zbog prijetnji u online prostoru novinarki N1 Vanji Đurić i novinaru Nove S Željku Veljkoviću.

Prijetnje su počele nakon što su komentirali na društvenim mrežama djevojčicu koja je pjevala uoči košarkaških utakmica. Uz komentare političara iz vladajuće koalicije i desničarskih stranaka, dobili su i anonimne uvrede, prijetnje i zahtjeve da budu protjerani iz Srbije.

U saopćenju platforme navodi se da su novinare komentirali predsjednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski, Vladimir Đukanović, političar, pravnik i voditelj, te osnivač Mi-Glasa iz naroda Branimir Nestorović i tabloidi poput Vijesti365, Informera, Alo, Srbin.Info.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo