12°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 14°C

12.04.2024 / 14:34 Crna hronika - Iz Srbije

Damir Mehić zvani Bibi izručen BiH

Damir Mehić Bibi u februaru prošle godine je pred Kantonalnim sudom u Tuzli osuđen na sedamnaest godina i pet mjeseci zatvora.

Danas je izručen pravosudnim institucijama Tuzlanskog kantona. Prethodno su tokom dana Službenici Jedinice za specijalističku podršku Sudske policije u Federaciji Bosne i Hercegovine na Međunarodnom graničnom prelazu Sremska Rača – Bosanska Rača, od pripadnika Granične policije Bosne i Hrecegovine, a u skladu sa naredbom Kantonalnog suda u Tuzli, izvršili preuzimanje Damira Mehića.

Kako se radi o licu koje je poznato organima gonjenja i koje je optuženo za krivično djelo ubistvo Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, ova aktivnost je provedena uz visok stepen sigurnosnih mjera i radnji koje su poduzimali pripadnici Sudske policije u Federaciji Bosne i Hercegovine, te u saradnji sa drugim policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Sudske policije FBiH.

Podsjetimo, ubistvu za koje je osuđen Mehić je prethodio obračun dvije kriminalne grupe u Tuzli, ispred ugostiteljskog objekta Sagittarius u ljeto 2013. godine. Tada je smrtno strdao Emir Džinić, koji je bio u društvu Merseda Hadžića poznatijeg kao ‘’Mirso Švicarac’’ a povrijeđeni su Denis Rahmanović i braća Amir i Nail Hodžić.

Naime, nakon ubistva Emira Džinića, Mehić se dao u bjekstvo, sve do 16. januara 2018. godine  kada je uhapšen u Hotelu ‘’Vučko’’na Jahorini.  - Hapšenje je izvršeno prema potjernici Kantonalnog suda Tuzla i MUP-a TK.

Do hapšenja je došlo zahvaljujući saradnji MUP-a RS i FUP. Uhapšeni Mehić trenutno je na kriminalističkoj obradi u FUP-u Sarajevu i očekujemo da će tokom dana biti predat Tužilaštvu TK. Inače, Mehiću je već određen pritvor - kazao je tada Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva TK.

Nezvanično se tada moglo čuti da se Mehić u vremenu nakon ubistva krio i na Kosovu, a za njim je bila raspisana i međunarodna potjernica.

Poslije dvije godine provedene u pritvoru i okončanja sudskog procesa u februaru prošle godine, Damir Mehić je pušten je na slobodu uz mjere zabrane, poslije čega se ponovo našao u bjekstvu i za njime je raspisana Interpolova potjernica.

U augustu prošle godine uhapšen je na beogradskom aerodromu ‘’Nikola Tesla’’ prilikom pokušaja ulaska u Srbiju, u koju je navodno pokušao ući iz Italije a  na osnovu falsifikovanih dokumenata.

Pored Damira Mehića u ovom predmetu osuđeni su još i Amir Mehić na 11 godina i šest mjeseci, Amir Lisičić na 16 godina i šest mjeseci, Denis Rahmanović na godinu i Mersed Mehanović na šest mjeseci zatvora, što je ukupno blizu 47 godina zatvora.

Presudom su Damir i Amir Mehić oslobođeni od optužbe za krivotvorenje isprave te neovlašteno nabavljanje oružja, kao i držanje i prodaju oružja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo