8°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

12.04.2024 / 16:22 BiH - Fotografije sa Ilidže

Pogledajte ko je došao na sastanak o položaju Bošnjaka u regiji

U Hotelu Hills na ilidži počeo je sastanak o položaju i statusu Bošnjaka u regiji.

Ranije su se predstavnici okupili u Sarajevu, na Baščaršijskom trgu kod Sebilja nakon čega je uslijedila šetnja gradom. Za razliku od susreta na Baščaršiji, na Ilidži je sastav proširen za delegaciju NES-a.

Izjave za medije planirane su po završetku sastanka od 18 sati.

Predsjednik Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je danas da je ideja regionalnog skupa predstavnika Bošnjaka, koji je danas organizovao u Sarajevu, važnija od svakog pojedinca.

- Ovdje su predstavnici najjačih stranaka regiona, iz Crne Gore, Sandžaka, Sjeverne Makedonije. To pokazuje opravdanost ovog sastanka. Danas ćemo otvoriti vrata da se ono što je započeto u Skoplju nastavi. Nekoliko je tema, položaj Bošnjaka u državama regiona, pitanja EU integracija, ekonomija kao problem odlaska mladog stanovništva. Ideja iz Skoplja je da se formira jedan klub parlamentaraca. Otvorit ćemo i dodatne teme i pozvati da nam se priključe i druge kolege - rekao je Konaković tokom šetnje gradom.

Predstavnici Bošnjaka regiona okupili su se na Baščaršijskom trgu kod Sebilja nakon čega je uslijedila šetnja gradom.

Konaković je u izjavi medijima rekao da ga čudi reakciji VKBI-a povodom današnjeg sastanka s obzirom na to da su ranije pozivali političke aktere da budu aktivniji.

- VKBI je važan faktor u svemu što planiramo da radimo, svaka od stranaka, SDA posebno i njen lider Bakir Izetbegović, zato pozivamo da se okupimo oko plemenite ideje i da se ne gleda ko je prvi zvao, ko nije. Ovaj skup ima poruke mira, suživota, ustavno pravnih utemeljenih ciljeva i pokazuje da se jedinstvo Bošnjaka počinje dešavati – dodao je Konaković.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo