15°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 17°C
Bihać 14°C

12.04.2024 / 17:12 Svijet - Napetosti

Američki medij: Iran će danas napasti Izrael sa dronovima i raketama

Američki medij: Iran će danas napasti Izrael sa dronovima i raketama
Foto: X.com

Dva neimenovana američka zvaničnika izjavila su za CBS News da se veliki iranski napad na Izrael očekuje danas, a u njemu će biti korišteno više od 100 dronova i desetine projektila usmjerenih na vojne ciljeve unutar zemlje.

Zvaničnici su rekli da bi za Izraelce bilo izazov da se brane od napada tolikih razmjera, i dok su smatrali da bi se Iranci mogli odlučiti za napad manjeg obima kako bi izbjegli dramatičnu eskalaciju, vjerovalo se da je njihova odmazda neminovan.

Teheran nije javno naznačio kako i kada će uzvratiti vatru, tako da je nejasno dokle će iranski lideri ići. Ako odluče da izvrše direktan napad na Izrael, postoji bojazan da bi to moglo gurnuti tekući rat Izraela protiv Hamasa u mnogo širi regionalni sukob.

S obzirom da se iranska odmazda očekuje u bilo kojem trenutku, američki State Department je u četvrtak upozorio Amerikance u Izraelu da ne putuju izvan velikih gradova, koji su od dolazne raketne vatre bolje zaštićeni odbrambenim sistemom od raketa Iron Dome.

Najnovije smjernice navode da bi putovanja službenika američke vlade u Izrael mogla biti dodatno ograničena bez najave ovisno o razvoju situacije.

Podsjetimo, prije dvije sedmice izveden je napad na iranski konzulat u Damasku u kojem je ubijeno nekoliko visokih dužnosnika iranske republikanske garde.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo