10°C
Mostar 15°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 13°C
Bihać 10°C

12.04.2024 / 18:42 BiH - Ilidža

Konaković najavio nove sastanke sa predstavnicima Bošnjaka: 'Još masovniji i impresivniji'

Konaković najavio nove sastanke sa predstavnicima Bošnjaka: 'Još masovniji i impresivniji'
Foto: FENA
U Hotelu Hils na Ilidži održan je sastanak o položaju i statusu Bošnjaka u regiji, nakon čega je upriličena konferencija za medije.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković nazvao je sastanak odličnom i vrlo korisnom razmjenom informacija.

"Svi smo jedni od drugih čuli kakvo je stanje i položaj Bošnjaka i njihovih predstavnika u vlastima. Interesanstnih procesa ima - u toku su dvije izborne kampanje u Sjevernoj Makedoniji i Hrvatskoj. Najavljujemo i dalji kontituitet okupljanja", naveo je Konaković pa nastavio:

"Dogovorili smo se da vrlo brzo, u kratkom roku, napravimo nove sastanke - da se sastajemo barem dva puta godišnje. Nadamo se da će, vrlo brzo, svi ostali politički akteri koji smatraju identitet Bošnjaka unutar građanskih sekularnih uređenja važnim priključiti se ovoj našoj priči i dati neke nove inicijative, pokrenuti procese i da će današnji sastanak, koji je zaista vrlo impresivan i masovan, biti još masovniji i impresivniji na narednom skupu."

"Ovdje je jedna činjenica - ljudi koji žive van granica BiH nisu baš najsretniji našim dosadašnjim odnosom prema njima i inicijativa je stigla iz ovih regionalnih centara. Mi smo je vrlo rado prihvatili i realizovali."

Podsjećamo, predstavnici Bošnjaka su se prije sastanka na Ilidži okupili na Baščaršijskom trgu kod Sebilja u Sarajevu, nakon čega je uslijedila šetnja gradom. Za razliku od ranijeg susreta, na Ilidži je sastav proširen za delegaciju NES-a.

Konaković je ranije danas izjavio da je ideja regionalnog skupa predstavnika Bošnjaka, koji je danas organizovao u Sarajevu, važnija od svakog pojedinca.

"Ovdje su predstavnici najjačih stranaka regiona, iz Crne Gore, Sandžaka, Sjeverne Makedonije. To pokazuje opravdanost ovog sastanka. Danas ćemo otvoriti vrata da se ono što je započeto u Skoplju nastavi. Nekoliko je tema, položaj Bošnjaka u državama regiona, pitanja EU integracija, ekonomija kao problem odlaska mladog stanovništva. Ideja iz Skoplja je da se formira jedan klub parlamentaraca. Otvorit ćemo i dodatne teme i pozvati da nam se priključe i druge kolege", rekao je Konaković tokom šetnje gradom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo