10°C
Mostar 15°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

12.04.2024 / 19:08 BiH - Apel na jedinstvo

Usame Zukorlić: Bošnjaci su postali vrlo respektabilan faktor u Srbiji

Usame Zukorlić: Bošnjaci su postali vrlo respektabilan faktor u Srbiji
Foto: Arhiva / Vijesti.ba
Predsjednik Stranke pravde i pomirenja iz Srbije Usame Zukorlić obratio se nakon sastanka ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića, gdje je iznio vrlo optimistične i ohrabrujuće poruke kada je u pitanju položaj Bošnjaka u regionu, ali i naglasio kako predstoji još puno posla.

Zukorlić je, prvenstveno, istakao kako mu je mnogo drago što se, po prvi put, u Sarajevu, događa ovakav jedan sastanak jer su, kako kaže, inače te inicijative dolazile iz periferije i nekako, u Sarajevu se uvijek kasnilo.

"Postoji neka vrsta straha da će bošnjačko okupljanje da bude na štetu Bosne i Hercegovine. To smo danas na ovom sastanku odlučno odbacili. Jačanje Bošnjaka i bošnjačke zajednice je stub i temelj za jačanje Bosne i Hercegovine kao države i može biti samo na korist BiH", naveo je te dodao:

"Mi ćemo dati doprinos formiranju Foruma bošnjačkih predstavnika, što je inicijativa koja je pokrenuta na prvom sastanku koji smo imali u Skoplju. Idemo ka formiranju jedne zajednice političkih predstavnika koja će biti dugooročno uređena, sastajati se konstantno i rješavati ključne i važne probleme za Bošnjake u regionu."

U proteklih deset godina su, navodi, uspjeli da riješe neke veoma važne i teške probleme kao što je pokretanje procesa restitucije vakufske imovine, poštovanje i respekt bošnjačkog naroda u institucijama Republike Srbije. Bošnjaci kao narod su, dodaje, postali vrlo respektabilan faktor u Republici Srbiji.

"Imamo još mnogo toga - proporcionalna zastupljenost Bošnjaka u institucijama, pitanje jedinstva Islamske zajednice, pitanje jednistva generalno bošnjačkog naroda u Srbiji su izazove stvari na kojima treba da radimo i kao partija i kao bošnjačka zajednica."

(Vijesti.ba)

Izdvajamo