10°C
Mostar 16°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C

12.04.2024 / 21:30 Politika - Nakon Francuske

Zašto je Vučić ljut: Propao planirani susret Macrona i Dodika!

Zašto je Vučić ljut: Propao planirani susret Macrona i Dodika!
Foto: X
Večer prije odlaska u zvaničnu posjetu Francuskoj, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je na režimskom Informeru.

U intervjuu kojeg je prenosilo 80 lokalnih televizija, govorio je i o borbi protiv Rezolucije o Srebrenici koja bi se početkom narednog mjeseca trebala usvojiti u Generalnoj skupštini UN-a. U nastupu je žestoko napao zapadne zemlje, prije svih Njemačku dok je o Francuskoj govorio kao o najvećoj vojnoj sili u Evropi, te važnim temama koje će otvoriti s predsjednikom Emanuelom Macronom. Između ostalih i o Rezoluciji o Srebrenici.
 
Po povratku iz Francuske i ova se zemlja našla na udaru kritika iz Srbije, a pogotovo nakon što se iz ove zemlje na svesrpski sastanak u Beograd vratio i Milorad Dodik. Predsjednik bh. entiteta je put Pariza iznenada otišao odmah nakon Vučića.

Zašto je Vučić ljut na Francusku?

Kako tvrde dobro obaviješteni i pouzdani diplomatski izvori, prilikom posljednje posjete Francuskoj, Vučić je molio predsjednika Francuske Macrona da primi Milorada Dodika, na šta je navodno Macron i načelno pristao.

Međutim, dok je Dodik s radošću čekao termin za susret sa francuskim predsjednikom, uslijedilo je veliko razočarenje jer je sastanak otkazan nakon intervencije prijatelja Bosne i Hercegovine.

Potpuni neuspjeh akcije je ozvaničen jutros, kada je putem društvene mreže X iz Memorijalnog centra Srebrenica stigla potvrda da će Republika Francuska biti jedan od kosponzora Rezolucije o Srebrenici.

S druge strane, Vučić je uspio dobiti ugovor za borbene avione "rafal", te je najavio da će biti potpisan u naredna dva mjeseca.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo