10°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C

13.04.2024 / 07:27 Svijet - Prijevremeno rođene

Sedam beba umrlo od bakterijske infekcije u bolnici Trinidada

Sedam beba umrlo od bakterijske infekcije u bolnici Trinidada
Foto: X
Sedmero dojenčadi umrlo je u četiri dana od bakterijske infekcije na odjelu neonatalne intenzivne njege u općoj bolnici Port of Spain u Trinidadu, izvijestile su otočne zdravstvene vlasti.

"Djeca su umrla od kasne neonatalne sepse, stanja poznatog po brzom početku i potencijalno razornim posljedicama", rekli su iz Sjeverozapadne regionalne zdravstvene uprave (NWRHA), odgovorne za upravljanje bolnicom, prenosi HINA.

Sve žrtve su bila prerano rođena djeca, s manje od 32 sedmice, i trebala im je intenzivna njega, rekle su zdravstvene vlasti Trinidada.
 
"Laboratorijska ispitivanja otkrila su da su na odjelu postojale najmanje tri vrste bakterija koje izazivaju zabrinutost, Serratia marcescens, ESBL Klebsiella pneumoniae i Klebsiella aerogenes. Uprkos primjeni visokih doza antibiotika i pružanju napredne i intenzivne kardio-respiratorne podrške, infekcija je odnijela živote nekih od tih prijevremeno rođenih beba", naveli su u sinoćenjem saopćenju NWRHA.

Dodali su da je odjel poprskan hemikalijama da se ubiju bakterije, a epidemija je obuzdana bez novih smrtnih slučajeva od sedmog aprila.

Vlada Trinidada zatražila je pomoć u istrazi o tome od Panameričke zdravstvene organizacije (PAHO), rekao je u petak njen ministar zdravstva Terrence Deyalsing u otočkom parlamentu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo