21°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 22°C

13.04.2024 / 08:33 Svijet - Odbijen zahtjev

Suđenje Trumpu za utaju novca neće biti odgođeno: 'Bilo bi perverzno nagraditi ga time'

Suđenje Trumpu za utaju novca neće biti odgođeno: 'Bilo bi perverzno nagraditi ga time'
Foto: Profimedia
Njujorški sudac koji nadzire kazneni slučaj utajenog novca Donalda Trumpa odbio je zahtjev bivšeg američkog predsjednika za odgodom zakazanog suđenja za ponedjeljak uz obrazloženje da bi značajan publicitet prije suđenja postupak učinio nepoštenim.

Trump je tražio odgodu na neodređeno vrijeme, rekavši da je medijsko izvještavanje bilo s predrasudama o njemu, te da bi bilo teško pronaći prihvatljivu porotu na Manhattanu jer je "pretežno pristrana" prema njemu, prenosi HINA.

Ali, u odluci od petka, sudac Juan Merchan rekao je da odgoda na neodređeno vrijeme "nije održiva" te da je sam Trump stvorio velik dio publiciteta oko svojih pravnih problema, uključujući i kroz "neumoljive medijske objave" u kojima se napadaju ljudi koje je za njih okrivio.

"Situacija u kojoj se optuženik sada nalazi nije mu nova i (za nju je) barem djelomično kriv", napisao je Merchan.

Tužioci su tvrdili da publicitet vjerovatno neće pasti i da bi bilo "perverzno" nagraditi Trumpa odgodom na temelju medijske pažnje koju je privukao, kao i da će temeljitim ispitivanjem potencijalnih porotnika vjerovatno pronaći dovoljno onih koji bi mogli pošteno odlučiti u slučaju.

Trump je republikanski predsjednički kandidat u očekivanom izbornom revanšu petog novembra protiv sadašnjeg demokratskog predsjednika Joea Bidena, koji ga je pobijedio 2020.

Steven Cheung, glasnogovornik Trumpove kampanje, rekao je u e-poruci da će se "predsjednik Trump i njegov pravni tim nastaviti boriti protiv ovog suđenja i svih drugih lova na vještice".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo