10°C
Mostar 14°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

13.04.2024 / 12:19 Fudbal - Bivši trener bh. reprezentacije

Pape danas slavi rođendan, čestitali mu bordo klub i PSG

Pape danas slavi rođendan, čestitali mu bordo klub i PSG
Foto: Facebook / FK Sarajevo
Safet Sušić Pape, bosanskohercegovački fubaler i trener danas slavi 69. rođendan, a čestitku su mu uputili i iz njegovog bivšeg kluba FK Sarajevo, čiji je dres nosio deset godina, odigravši pri tome 245 zvaničnih utakmica, ali i Paris Saint-Germain.

Sa 96 postignutih golova u svim zvaničnim utakmicama, Sušić je drugi najbolji strijelac Sarajeva svih vremena.

Na današnji dan rođen je Safet Sušić. Dres Sarajeva je nosio deset godina, odigravši pri tome 245 zvaničnih utakmica....

Posted by FK Sarajevo on Saturday, April 13, 2024

Igrač FK Sarajeva postaje u sezoni 1972/73, prvo kao junior da bi 3. augusta 1973. debitovao u prvoj postavi seniora. U sljedećih desetak godina, i 350 odigranih utakmica, Safet je za tim sa Koševa postigao oko 250 golova, dok je fudbalsku karijeru započeo u Krivaji iz rodnog mjesta Zavidovići, gdje je sa 16 godina počeo igrati u prvom timu.

Nakon sjanih izdanja u nacionalnom dresu i FK Sarajevo, te nakon što je ispunio zakonsku normu od 28 godina starosti potrebnu za odlazak u inostranstvo, Sušić je postao tražen od evropskih klubova. Posao sa Interom je već bio dogovoren i Sušić je potpisao predugovor; međutim, umiješao se Torino sa boljom ponudom i nakon što je Sušić odlučio potpisati za Torino, Inter se žalio fudbalskom savezu Italije, a kao rezultat svega Sušić je dobio jednogodišnju suspenziju za dolazak u Italiju.


Safet Sušić je odigrao 51 utakmicu i postigao 21 pogodak za reprezentaciju bivše Jugoslavije u periodu između 1977. i 1990. godine. Godine 1979. Safet Sušić je izabran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine i za najboljeg fudbalera Jugoslavije. Godine 1981. dobija Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva.

Početkom osamdesetih, 1982. prelazi u Paris Saint-Germain, gdje ostaje devet godina. I u timu iz glavnog grada Francuske, Sušić ostavlja veliki trag. Jedan je od najvećih fudbalera koji su igrali u klubu. Mnogi navijači PSG-a tvrde da je najbolji strani igrač svih vremena. Godine 1983. zvanično je proglašen za najboljeg stranog igrača u Francuskoj. Naime, PSG je klub osnovan u sedamdesetim godinama i u Sušićevom vremenu je postao veoma slavan i jak. Pored toga, nosilac je laskave titule najvećeg umjetnika sa loptom u historiji PSG-a. Godine 1983. osvojio je kup Francuske, a 1986. bio je šampion Francuske u dresu Parižana.

Fudbalsku karijeru je okončao 1992. sa 37 godina, igrajuću za francuski Red Star.

Po njegovim riječima, jedina neispunjena želja u karijeri je bila da igra za Bosnu i Hercegovinu.

Nakon igračke karijere, Pape je počeo da radi kao trener. Trenirao je francuski Cannes, turski Istanbulspor, Konyaspor, Ankaragücü i klubove u Saudijskoj Arabiji. Pretposljednja trenerska destinacija mu je bio turski prvoligaš Rizespor.

Safet je 2000. povodom proslavljanja 50 godina UEFA-e, zvanično proglašen za najboljeg fudbalera Bosne i Hercegovine u posljednjih pola vijeka.

Sušića je na sjednici Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH održanoj 29. decembra 2009. jednoglasno imenovao za novog selektora bosanskohercegovačke reprezentacije.

Nakon pobjede Fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine nad Litvanijom 15. oktobra 2013. godine i direktnog plasmana na Svjetsko prvenstvo u fudbalu koje se održalo 2014. godine u Brazilu, Safet Sušić je postao prvi selektor koji je fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine odveo na neko veliko fudbalsko takmičenje.

Nakon loših rezultata u početku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. Safet Sušić je smijenjen sa pozicije selektora.

Sušić je rođen 13. aprila 1955. godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo