20°C
Mostar 25°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 26°C
Bihać 19°C

14.04.2024 / 07:21 Svijet - Lloyd Austin

Pentagon: SAD neće oklijevati da zaštite svoje snage i podrže Izrael

Pentagon: SAD neće oklijevati da zaštite svoje snage i podrže Izrael
Foto: Profimedia
Američke snage ostaju u položaju kako bi pružile dalju podršku odbrani Izraela i poboljšale regionalnu stabilnost, rekao je ministar odbrane Lloyd Austin u izjavi u subotu kasno navečer.

Po nalogu predsjednika Bidena, Austin je rekao da su američke snage presrele desetine projektila i bespilotnih letjelica na putu ka Izraelu lansiranih iz Irana, Iraka, Sirije i Jemena, javlja Jerusalem Post.

Austin je rekao da je zahvalan na profesionalizmu i vještini američkih vojnika koji su učestvovali u akcijama u subotu i koji će nastaviti čuvati stražu kako bi spriječili daljnji sukob ili eskalaciju.

"Osuđujemo ove nepromišljene napade bez presedana od strane Irana i njegovih zastupnika i pozivamo Iran da odmah zaustavi sve daljnje napade, uključujući i napade svojih posredničkih snaga, i da deeskalira tenzije", rekao je Austin.

"Ne tražimo sukob s Iranom, ali nećemo oklijevati da djelujemo kako bismo zaštitili naše snage i podržali odbranu Izraela."

Blinken: 'Posvećenost SAD sigurnosti Izraela je gvozdena'

Državni sekretar Antony Blinken također je objavio kratku izjavu u nedjelju rano ujutro.

"Sjedinjene Države osuđuju iranski napad na Izrael. Kao što je predsjednik rekao, naša posvećenost sigurnosti Izraela od prijetnji iz Irana je čvrsta", rekao je Blinken u objavi na X.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo