19°C
Mostar 23°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 23°C
Bihać 18°C

14.04.2024 / 10:27 Svijet - Mohamad Bagheri

Iranski komandant: Napad na Izrael 'postigao sve svoje ciljeve'

Iranski komandant: Napad na Izrael 'postigao sve svoje ciljeve'
Foto: X
Komandant iranskih oružanih snaga rekao je da je napad izveden tokom noći na Izrael "postigao sve svoje ciljeve".

"Operacija 'Iskreno obećanje' uspješno je provedena između jučer navečer i jutros i postigla je sve svoje ciljeve", izjavio je general Mohamad Bagheri na televiziji, precizirajući da nijedan urbani ili privredni centar nije bilo na meti iranskih bespilotnih letjelica i projektila, prenosi HINA.

Iran je upozorio Izrael da slijedi veći napad na njegov teritorij ako uzvrati na sinoćnji napad Teherana, dodajući da je Washington upozoren da ne podržava izraelsku vojnu akciju.

"Ako Izrael uzvrati Iranu, naš će odgovor biti puno veći od sinoćnje vojne akcije", rekao je načelnik štaba oružanih snaga general-bojnik Bagheri za državnu televiziju, dodajući da je Teheran preko Švicarske upozorio Washington da bi bilo kakva podrška izraelskoj odmazdi rezultovala napadom na američke baze u regiji.

Sjedinjene Države imaju nekoliko vojnih baza u regiji.

"Naše operacije su gotove i nemamo namjeru nastaviti s njima", rekao je Bagheri, prije nego što je utvrdio da je iranski napad dronovima i projektilima bio uspješan protiv dvije izraelske vojne baze.

Kazao je da su ciljane dvije lokacije - "obavještajni centar koji je cionistima davao potrebne informacije" za napad koji je uništio iranski konzulat u Damasku 1. aprila, kao i "zračna baza Novatim, odakle su poletjeli avioni F-35" koji su ga bombardovali.

"Ta dva centra su znatno oštećena i stavljena van upotrebe", utvrdio je.

"Nemamo namjeru nastaviti ovu operaciju, ali ako cionistički režim poduzme akciju protiv Islamske Republike Iran, bilo na našem tlu ili u našim centrima u Siriji ili drugdje, naša sljedeća operacija bit će puno veća od ove", upozorio je iranski komandant.

Komandant Islamske revolucionarne garde Hosein Salami također je upozorio da će Teheran uzvratiti na svaki izraelski napad na njegove interese, zvaničnike ili građane. Salami je rekao da je operacija provedena tokom noći "mogla biti većeg opsega".

"Ograničili smo ovu operaciju na ono što je cionistički režim koristio za napad na naš konzulat" u Siriji.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo