10°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C

14.04.2024 / 13:16 Svijet - Israel Katz

Izrael pažljivo odmjerava korake nakon napada

Izrael pažljivo odmjerava korake nakon napada
Foto: Profimedia
Izrael pažljivo odmjerava korake nakon velikog napada Irana, rekao je ministar vanjskih poslova Israel Katz u intervjuu za radio stanicu izraelske vojske, dok ga iranski zvaničnici upozoravaju da ne poduzima odmazdu.

"Rekli smo: ako Iran napadne Izrael, mi ćemo napasti Iran. I ta obaveza još uvijek vrijedi", rekao je Katz, prenosi HINA.

Međutim, rekao je da će se konkretno pitanje mogućeg odgovora raspravljati u odgovarajućem okviru pod predsjedanjem premijera Benjamina Netanyahua. Katz je izrazio uvjerenje da će tamo biti donesene odgovarajuće i ispravne odluke. Izraelska televizijska stanica Channel 12 i drugi mediji objavili su u podne da će se ratni kabinet sastati u 15:30 po lokalnom vremenu kako bi razgovarao o sljedećim koracima.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi ocijenio je danas da je Islamska revolucionarna garda (IRGC) "očitala lekciju" najvećem neprijatelju zemlje Izraelu.

"Kažnjavanje agresora, što je bilo iskreno obećanje moćnog i mudrog vođe Islamske revolucije, ostvarilo se", rekao je Raisi u saopćenju iz predsjedničkog ureda.

Raisi je upozorio izraelske saveznike da ne planiraju protunapade:

"Savjetujemo pristašama okupacijskog režima da cijene ovu odgovornu i proporcionalnu akciju Islamske Republike Iran." Upozorio je da će reakcija njegove zemlje biti "jača" u slučaju "nepromišljenog ponašanja" Izraela, nakon iranskog napada bez presedana koji je izveden tokom noći.

"Ako bi cionistički režim ili njegovi pristaše” pokazali “bezobzirno ponašanje, dobili bi odlučniji i mnogo jači odgovor", poručio je.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je danas ambasadore Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Njemačke kako bi ispitalo ono što je nazvalo njihovim "neodgovornim stavom" u vezi s osvetničkim napadima Teherana na Izrael, izvijestila je poluslužbena iranska radnička novinska agencija.

Tri evropske zemlje osudile su iranski napad bespilotnim letjelicama i projektilima na Izrael, koji je trajao u noći sa subote na nedjelju i bio je osveta za izraelsko bombardovanje njegovog konzulata u Siriji 1. aprila.

Direktor za zapadnu Evropu u iranskom ministarstvu vanjskih poslova optužio je tri zemlje za "dvostruke standarde" jer su se ranije ovog mjeseca usprotivile ruskom nacrtu izjave Vijeća sigurnosti UN-a kojom bi se osudio izraelski napad na kompleks iranske ambasade u Siriji.

"Iranska vojna akcija protiv baza cionističkog režima (Izraela) unutar je okvira prava na legitimnu odbranu propisanu člankom 51. Povelje Ujedinjenih naroda i odgovor je na niz zločina, uključujući nedavni napad na konzularni kompleks u Siriji", dodao je zvaničnik.

Očekuje se da će G7, koji uključuje Francusku, Njemačku i Ujedinjeno Kraljevstvo, kasnije danas održati video poziv kako bi razgovarali o nedavnom napadu Irana.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo