10°C
Mostar 16°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C

15.04.2024 / 16:49 Politika - Urbanistički plan

Provokacije na javnoj raspravi u Vogošći: 'Ovo je srpska zemlja'

Provokacije na javnoj raspravi u Vogošći: 'Ovo je srpska zemlja'
Općina Vogošća
U Općini Vogošća danas je organizovana javna rasprava o Nacrtu Urbanističkog plana KS. 

Tok javne rasprave proticao je u uobičajenom tonu, sa pitanjima građana koji se uglavnom tiču istih problema, odnosno namjene zemljišta koje je u njihovom vlasništvu. Međutim, u jednom momentu dio prisutnih s očiglednom namjerom izazivanja burne rasprave, tenzija ili čak incidenta konstantno je u svojim pitanjima, vrlo napadno i uz povišene tonove počeo govoriti o "srpskoj zemlji", pa čak i da se institutu ETH iz Švicarske postavi pitanje "znaju li oni da je ovo srpska zemlja".

Naki od građana su poručili da se radi o privatnoj svojini, kako je svi tretiraju, te zamolili prisutne da se u skladu s tim i ponašaju.

Da je moguće da se radi o režiranoj predstavi svjedoči i prisustvo nekoliko medija iz manjeg bh. entiteta, čijim izvještajima ćemo zasigurno svjedočiti narednih dana. Ipak, domaćini javne rasprava i prisutni građani nisu nasjeli na provokacije.

Raspravu je na kolosjek struke vratio direktor Zavoda Faruk Muharemović, a nakon što se su se u diskusiju uključili i neki predstavnici lokalne vlati.

"Ja znam da je ovo izborna godina. Ali ovo nije ni mjesto ni vrijeme za predizborne priče. Ne vidim razloga, ni kako smo došli na pitanje groblja. Ovo je karta promjera 1:20.000, na njoj se ne vidi to što vas zanima. Naravno da će ostati groblje, kao i mezarje. To niko ne dovodi u pitanje", rekao je Muharemović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo