20°C
Mostar 24°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 24°C
Bihać 20°C

15.04.2024 / 19:13 BiH - Osvrt

Populizam bez pokrića: Dan šehida u KS proglašen neradnim

Populizam bez pokrića: Dan šehida u KS proglašen neradnim
Foto: (Vijesti.ba / Vlada KS)
Danas je Vlada Kantona Sarajevo usvojila inicijativu da se proglasi Dan šehida i poginulih branitelja neradnim danom.

Ova informacija podijeljena je na Facebook stranici Naroda i pravde, stranke koja čini vlast na nivou Kantona Sarajevo.

Dan šehida obilježava se drugog dana Ramazanskog bajrama odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini od 23. januara 1995. godine. U tih 29 godina od kada se obilježava ovaj Dan, nije bilo inicijativa da se on proglasi neradnim, niti je oko toga bilo sporenja ili problema. Zato se odluka inicijatora ne može gledati drugačije do populističkom i isključivo motiviranom činjenicom da se radi o izbornoj godini.

I dok djeca šehida po bolju budućnost odlaze u druge zemlje, a građani Sarajeva čekaju na obećanu metropolu, čist grad, bolju saobraćajnu infrastrukturu, rješavanje pitanje prosjačenja i brojnih drugih problema koji ih opterećuju, vlast nudi neradni dan. Pri tome, ne vodeći računa da svaki neradni dan privredu KS košta desetine miliona KM. To stvara probleme privatnim poduzetnicima, ali i njihovim radnicima, jer u takvom sistemu naprosto nije moguće davati značajno veće plate. Takav sistem ih tjera da "nahrane" i biznis koji vode i neproduktivan državni aparat i uz sve to osigraju ekonomsku održivost poslovanja.

Da je namjera čista, vlasti u KS bi vodile računa da ovakvu odluku neće biti moguće donijeti u brojnim drugim kantonima, poput HNK ili SBK. A i tamo ima šehida, zar ne?

Na kraju, oni zbog kojih se ovaj Dan obilježava sigurno bi one koji ih koriste u jeftine politikantske svrhe prije uputili na vrijedan rad u izgradnji prosperitetnije i ekonomski jake Bosne i Hercegovine, nego na nerad koji je oličenje slabosti i defetizma.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo