9°C
Mostar 15°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 12°C

16.04.2024 / 07:57 Svijet - Elon Musk

Tesla ukida 14.000 radnih mjesta

Tesla ukida 14.000 radnih mjesta
Foto: ABC News

Tesla navodno otpušta više od 10% svoje globalne radne snage, što je najmanje 14.000 zaposlenih.

Izvršni direktor proizvođača električnih automobila, Elon Musk, rekao je da je donio “tešku odluku da smanji broj zaposlenih za više od 10% na globalnom nivou”, u dopisu koji je objavila internetska publikacija Electrek.

Tesla zapošljava 140.473 ljudi, navodi se u godišnjem izvještaju, prenosi Biznis.ba

Musk je napisao da je Tesla brzo rastao posljednjih godina i da je kao rezultat toga došlo do “dupliranja radnih mjesta i funkcija u određenim područjima”.

„Ne postoji ništa što više mrzim, ali to se mora uraditi. To će nam omogućiti da budemo agilni, inovativni i gladni za sljedeći ciklus faze rasta”, istakao je.

Navedeni potez uslijedio je nakon teškog početka godine za proizvođača električnih automobila, koji je promašio očekivanja tržišta s podacima o prodaji u prvom kvartalu. Tesla je saopštio da je izvršio približno 387.000 isporuka kupcima u prvom tromjesečju 2024. godine, što je ispod očekivanja tržišta za oko 13%. Bio je to njegov prvi pad u isporukama u skoro četiri godine, prenosi Investitor me.

Kompanija je navela probleme u proizvodnji uzrokovane nepredviđenim faktorima kao što su napadi na brodove u Crvenom moru i napad podmetnutim požarom na njenu evropsku fabriku, ali brojke također ukazuju na ublažavanje globalne potražnje.

Musk je odbacio komentare da je njegova “podijeljena ličnost” izazvala pad prodaje i ukazao na slično loše brojke kineskog rivala BYD-a, rekavši da je to “teško tromjesečje za sve”.

Tesla ima proizvodne pogone u Kaliforniji, Nevadi, Teksasu i New Yorku u SAD-u, kao i fabrike u Njemačkoj i Kini.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo