15°C
Mostar 20°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 19°C
Bihać 17°C

16.04.2024 / 08:46 Muzika i Film - Quo vadis, Aida?

Jasmila Žbanić ambasadorima u UN-u: Ovaj film i ova rezolucija su poziv na mir

Jasmila Žbanić ambasadorima u UN-u: Ovaj film i ova rezolucija su poziv na mir
Foto: Facebook

Bh. režiserka Jasmila Žbanić je saopćila da je producentska kuća Deblokada, omogućila ambasadorima u UN-u gledanje filma "Quo vadis, Aida?".

Žbanić je naglasila kako donošenjem rezolucije o genocidu u Srebrenici, Ujedinjene nacije imaju priliku ispraviti historijsku nepravdu.

- I odgovornost za ulogu koju su odigrale u ratu u Bosni i Hercegovini. Deblokada je obezbijedila link za sve ambasadore u UN-u na kojem mogu pogledati 'Quo vadis, Aida?'. Inspirisan po istinitim događajima iz jula 1995. godine, film je imao svoju premijeru na Venecijanskom film festivalu i proglašen je za najbolji evropski film u 2021. godini, s najboljom evropskom glumicom i najboljom evropskom rediteljicom, rekla je Žbanić.

On je dodala da autori žele pozvati ambasadore da pogledaju film i glasaju za rezoluciju u Srebrenici jer je ona potrebna danas, ne samo regiji Balkana, nego ljudskom rodu koji stoji na ivici globalnog rata.

- Rezolucijom se bezrezervno osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici i potiču države članice da sačuvaju utvrđene činjenice, između ostalog i kroz svoje obrazovne sustave, razvijanjem odgovarajućih programa u cilju sprečavanja revizionizma i prevenciji genocida. Ovaj film i ova rezolucija su poziv na mir, navela je.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo