12°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 14°C

16.04.2024 / 11:15 Svijet - Portugal odbio

Španija, Irska i Norveška će priznati nezavisnost Palestine

Španija, Irska i Norveška će priznati nezavisnost Palestine
Foto: European Union

Španski socijalistički premijer Pedro Sanchez, koji po Evropi prikuplja podršku za priznanje neovisnosti Palestine, pridobio je Irsku i Norvešku, ali ne i Portugal nakon što su na vlast ondje došli konzervativci, izvijestila je španska javna televizija TVE.

- Ono što se dogodilo tokom ovog vikenda potvrđuje da je nužno ono što zagovaramo mjesecima, izjavio je Sanchez jučer na konferenciji za medije na kojoj je bio s novim portugalskim premijerom Luisom Montenegrom.

Iran je u subotu navečer napao dronovima Izrael kao odgovor na raketiranje iranske ambasade u Siriji.

- Sada se pred nama otvaraju dva puta. Jedan vodi do eskalacije rata, a drugi do prekida vatre na svim stranama, rekao je Sanchez.

- Španija od početka ove krize zagovara mirovni proces uz rješenje s dvije države, a time i međusobnim priznanjem Palestine i Izraela, dodao je.

Sanchez je još ranije poručio da Španija do jula namjerava priznati neovisnu državu Palestinu, a da bi se uskoro unutar EU-a mogla "stvoriti kritična masa" da to učine i druge zemlje.

Španiji su se u tome pridružile Irska i Norveška, koje je Sanchez posjetio u petak, ali je novoizabrana vlada Portugala ostala suzdržana.

- Nisam tako daleko od priznanja Palestine, ali smatram da bi rješenje s dvije države trebalo donijeti u multilateralnom okruženju, rekao je Montenegro.

Objasnio je da EU treba donijeti zajedničku odluku o tome. Podržao je, međutim, špansku inicijativu o prekidu vatre i ulasku humanitarne pomoći u Pojas Gaze koju na kopnenim prelazima ne dopušta izraelska vojska.

Sanchez je napomenuo da međunarodna zajednica već kasni s provedbom rješenja s dvije države, koje je još ranije predložio UN u granicama iz 1967. godine.

- Palestincima se ne može pomoći ako im se ne prizna postojanje, poručio je.

Rekao je da je priznanje Palestine koja bi živjela u miru uz Izrael "jedini način za miran suživot Izraelaca i Palestinaca".

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo