11°C
Mostar 16°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C

16.04.2024 / 11:18 BiH - Premijer FBiH

Nikšić: Suočavanjem sa istinom do okretanja sadašnjosti i budućnosti

Nikšić: Suočavanjem sa istinom do okretanja sadašnjosti i budućnosti
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Premijer Federacije BiH i predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić danas je u povodu sjećanja na 31. godišnjicu zločina u Ahmićima, poručio kako normalan čovjek ne smije zaboraviti zločine te da je krajnje vrijeme da se suočimo s istinom i stvari nazovemo pravim imenom.

- Ko ubije jednog nevinog čovjeka kao da je ubio cijeli svijet. Zato svi zločinci moraju biti kažnjeni. Nažalost, mi kao da još živimo u prošlosti i od prošlosti. Još uvijek pokušavamo falsifikovati činjenice, promijeniti istoriju i na kraju postajemo svi umorni od stalnih pokušaja nametanja "svoje" istine kao jedine ispravne – objavio je premijer Nikšić na društvenoj mreži Facebook.

Normalan čovjek ne smije zaboraviti zločine. Ko ubije jednog nevinog čovjeka kao da je ubio cijeli svijet. Zato svi...

Posted by Nermin Nikšić on Tuesday, April 16, 2024

Tek kada se suočimo s istinom i stvari nazovemo pravim imenom, kako je istakao, možemo se okrenuti sadašnjosti i budućnosti naše zemlje.

Na današnji dan prije 31. godinu u akciji HVO-a ubijeno je 116 Bošnjaka u mjestu Ahmići kod Viteza. Najmlađa žrtva je bila tromjesečna beba, a najstarija 82-godišnja starica. Među ubijenima je bilo jedanaestero djece i 32 žene. Dio ubijenih nikada nije pronađen.

Simbol stradanja u Ahmićima bila je i u potpunosti srušena džamija, čije su fotografije obišle svjet.

Za zločin u Ahmićima odgovaralo je više osoba pred Haškim sudom, od kojih su svi već na slobodi, uključujući i Darija Kordića, koji je po zapovjednoj odgovornosti osuđen na 25 godina zatvora.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo