8°C
Mostar 15°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 12°C
Bihać 12°C

16.04.2024 / 14:52 BiH - Sarajevo

Počeo Godišnji regionalni forum o analizi trendova prijetnji i rizika od oružja za masovno uništenje

Počeo Godišnji regionalni forum o analizi trendova prijetnji i rizika od oružja za masovno uništenje
Foto: Vijesti.ba

RACVIAC C-WMD mreža je 16. aprila 2024. godine organizovala inauguralni Godišnji regionalni forum o analizi trendova prijetnji i rizika od oružja za masovno uništenje u partnerstvu sa institucijama Bosne i Hercegovine: Ministarstvom vanjskih poslova...

... Ministarstvom odbrane, Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvom sigurnosti i Državnom regulatornom agencijom za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, a uz stalnu podršku Evropske komande SAD (USECOM) i Agencije za smanjenje vojnih prijetnji (DTRA).

Koncept ovog Godišnjeg regionalnog foruma o trendovima je uspostavlјanje godišnje platforme za zemlјe Jugoistočne Evrope koje su dio mreže C-WMD radi analize i diskusije o regionalnim trendovima prijetnji širenja oružja za masovno uništenje i njihovim rizicima. Krajnji cilјevi su podsticanje regionalne saradnje i dijaloga u oblasti oružja za masovno uništenje između zemalјa RACVIAC mreže i podizanje značaja analize rizika, posebno onih identifikovanih u procesu analize trenda.

Forum o regionalnim trendovima će se fokusirati na analizu i tumačenje podataka otvorenog koda koji se odnose na regionalne trendove protiv širenja oružja za masovno uništenje i njihov uticaj na države u regionu, a posebno one povezane sa mrežom RACVIAC C-WMD. Predviđeno je da će kroz ovu strukturu učesnici podijeliti naučno-istraživačke rezultate vodeće analitičke grupe iz Bosne i Hercegovine. Pored toga, analitička grupa će takođe uklјučiti perspektive regionalnih stručnjaka za predmetna pitanja i predstavnika međunarodnih organizacija.

Okrugli sto su otvorili pomoćnica ministra vanjskih poslova BiH za multilateralne poslove Aida Hodžić, zamjenica šefa misije Ambasade SAD Deborah Mennuti i vođa mreže RACVIAC-WMD Boško Rotim.

Pomoćnica ministra Aida Hodžić je u svom uvodnom izlaganju istakla da analiza prijetnji i rizika od WMD-a, poduzeta u okviru ovog Foruma, pokazuje da nuklearni i radiološki incidenti i rizici nisu samo teorijska pitanja. Naglasila je da je važno trajno raditi na jačanju regionalnog i nacionalnog regulatornog okvira koji će državama omogućiti udruživanje napora i jačanje saradnje na ovom području, što je posebno važno među državama koje dijele zajedničke sigurnosne prijetnje unutar iste geografske regije.

U svom pozdravnom govoru, gospođa Deborah Mennuti je, između ostalog, naglasila da je ovaj Forum kulminacija rada koji je započeo 2014. godine, kada su se Bosna i Hercegovina i druge zemlje učesnice udružile s DTRA i RACVIAC-ovom mrežom za borbu protiv oružja za masovno uništenje kako bi započele naporan rad na razvoju državnih strategija za borbu protiv oružja za masovno uništenje.

Boško Rotim, u ime direktora RACVIAC-a ambasadora Constantina-Mihaila Grigoria, izrazio je zahvalnost domaćinu – institucijama Bosne i Hercegovine koje vode ovaj RACVIAC projekat – Analiza prijetnji i trendova rizika od oružja za masovno uništenje i koje su omogućile održavanje Godišnjeg foruma u Sarajevu. Osim toga, osvrnuo se na činjenicu da je ova konferencija nastavak rada koji je RACVIAC započeo još 2014. godine razvojem nacionalnih strategija C-WMD. Od tada je ušao u fazu regionalne saradnje u okviru 4 identifikovana projekta koji olakšavaju saradnju u borbi protiv oružja za masovno uništenje, a današnji Forum je jedan od njih.

Takođe je izrazio zahvalnost Agenciji za smanjenje odbrambenih prijetnji SAD kao važnom i pouzdanom partneru RACVIAC-a u zajedničkim nastojanjima u jačanju regionalne saradnje i dijaloga o akcijama protiv širenja oružja. On je pohvalio podršku partnera RACVIAC -a iz Evropske komande SAD i iskoristio priliku da im se zahvali na podršci koju pružaju RACVIAC-u – Centru za sigurnosnu saradnju.

Forum će se sastojati od niza panela na kojima će eksperti za predmetnu oblast sa VA, regionalni eksperti za predmetnu oblast i predstavnici međunarodne zajednice predstaviti klјučne rezultate analize trenda za tu temu.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo