10°C
Mostar 16°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C

16.04.2024 / 15:22 Ostali sportovi - Pariz 2024.

Upaljena je baklja u drevnoj Olimpiji: ‘To je simbol te nade’

Upaljena je baklja u drevnoj Olimpiji: ‘To je simbol te nade’
Foto: X

Baklja za Olimpijske igre u Parizu 2024. upaljena je u drevnoj Olimpiji na tradicionalnoj ceremoniji u utorak, čime je obilježen posljednji dio sedmogodišnjih priprema za početak Igara 26. jula.

Grčka glumica Mary Mina, u ulozi visoke svećenice, zbog oblačnog vremena zapalila je baklju pomoću pomoćnog plamena umjesto paraboličnog zrcala koje se inače koristi.

Time je startala štafeta u Grčkoj i Francuskoj, a kulminirat će paljenjem olimpijskog plamena u glavnom gradu Francuske na ceremoniji otvaranja. Pariz će treći put biti domaćin ljetnih Olimpijskih igara nakon 1900. i 1924. godine.

- U ovim teškim vremenima kroz koja živimo, s ratovima i sukobima u porastu, ljudima je dosta mržnje, agresije i negativnih vijesti s kojima se svakodnevno suočavaju, rekao je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas rekao je Bach u svom govoru.

- Želimo nešto što nas spaja, nešto što ujedinjuje, nešto što nam daje nadu. Olimpijski plamen koji danas palimo je simbol te nade, poručio je on.

Ceremoniji su nazočili i grčka predsjednica Katerine Sakellaropoulou, francuska ministrica sporta i Olimpijskih igara Amélie Oudéa-Castéra i gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo.

Visoka svećenica zatim je u antičkom svetištu Olimpije, ispred 2600 godina starih ruševina Herinog hrama,zapalila baklju prvog trkača štafete, grčkog olimpijskog prvaka u veslanju Stefanosa Ntouskosa.Nakon kratkog trčanja predao je plamen trostrukoj osvajačici olimpijske medalje u plivanju Francuskinji Laure Manaudou, kao predstavnici grada domaćina.

Plamen će biti službeno predan organizatorima Igara u Parizu na stadionu Panathenaic u Ateni, mjestu održavanja prvih modernih Igara 1896. godine, 26. aprila nakon 11-dnevne štafete po Grčkoj, prenosi Sport Klub.

Šest stotina bakljonoša prenosit će plamen jedanaest dana po Grčkoj, prijeći će 5000 km kroz sedam otoka, deset arheoloških nalazišta i Stijenu Akropole gdje će provesti noć pokraj Partenona. Zatim će sljedećeg dana otputovati za Francusku na jedrenjaku s tri jarbola Belem, koji će stići 8. maja u Marseille, a 150.000 ljudi će nazočiti ceremoniji u staroj luci južnog grada. Marseille, koji su osnovali grčki doseljenici Fokeje oko 600. godine prije Krista, bit će domaćin jedriličarskih olimpijskih natjecanja.

Francuska štafeta baklje trajat će 68 dana, proći i kroz Antile i Francusku Polineziju, a završit će u Parizu paljenjem olimpijskog plamena 26. jula.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo