12°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 14°C

16.04.2024 / 17:13 Politika - Reakcija

SDA: Na Vučićeve i Dodikove 100 puta ponovljene laži, 101 put se mora reći istina

SDA: Na Vučićeve i Dodikove 100 puta ponovljene laži, 101 put se mora reći istina
Foto: Arhiv
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, držeći se teza Dobrice Ćosića o tome da je „laž srpski državni inetres“, boraveći u Mostaru ponovo je negirao genocid u Srebrenici i lagao o međunarodnoj presudi protiv Srbije.

Tvrdnjom da je „pred Međunarodnim sudom pravde utvrđeno da Srbija ni na koji način nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici", nervozni Vučić se vratio na fabričke postavke iz vremena kada je boravio na ratištima oko Sarajeva, kada je izgovarao prijetnje „sto za jednoga“ i kada je po Beogradu lijepio plakate podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću.
 
Koliko god se Vučić trudio da lažima negira i vlastitu ulogu i ulogu države na čijem je trenutno čelu, istina će zauvijek ostati zapisana. A ona glasi: Međunarodni sud pravde u Hagu je Srbiju proglasio odgovornom za nesprečavanje genocida u Srebrenici, čime je postala prva i jedina država na svijetu za koju je sudski utvrđeno da je prekršila Kоnvеnciјu о sprеčavanju i kažnjavanju zlоčina gеnоcida.
 
Vučiću neće pomoći ni negiranje presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugosloviju, pred kojim je za genocid, druge ratne zločine i udruženi zločinački poduhvat osuđen kompletan srpski politički i vojni vrh.
 
Upravo zbog negiranja genocida i činjenica utvrđenih pred međunarodnim sudovima, slavljenja ratnih zločinaca, te pokušaja historijskog revizionizma, koje sistematski provode državni vrh Srbije i čelnici bh. entiteta RS, neophodno je usvojiti Rezoluciju Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici, ali je neophodno i svakodnevno reagirati na izgovorene laži.
 
Na Vučićeve i Dodikove 100 puta ponovljene laži, 101 put se mora ponoviti istina.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo