9°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C

16.04.2024 / 18:17 BiH - Sarajevo

Premijer Uk i ministri Mijatović i Bošnjak obišli obnovljenu pijacu Kvadrant

Premijer Uk i ministri Mijatović i Bošnjak obišli obnovljenu pijacu Kvadrant
Foto: FENA
Premijer Uk ovom prilikom je istakao brzu reakciju Vlade KS koja je ispunila obećanje da će vratiti zakupce na ovu pijacu, u boksove koji su puno ljepši nego što su bili prije nesretnog požara.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, ministar privrede Zlatko Mijatović i ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Bojan Bošnjak, s direktorom KJKP "Tržnice-pijace Sarajevo" Jasminom Terovićem obišli su danas obnovljenu pijacu Kvadrant u sarajevskom naselju Otoka.

Tom prilikom su se uvjerili u kakvom je stanju nakon katastrofalnog požara pred kraj prošle godine. Nakon toga, Vlada KS prepoznala je potrebu da se uključi i pomogne revitalizaciji pijace i očuvanju radnih mjesta na ovoj lokaciji.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo provelo je javni poziv po programu koji je imao za cilj pomoći zakupcima da se što lakše izbore sa posljedicama požara koji ih je zadesio 5. 11. 2023. godine. Javni poziv je raspisan 30. 11. 2023., što je 25 dana od dana požara, ugovori sa zakupcima su zaključeni u decembru a sredstva isplaćena 23. 1. 2024. godine. Uzimajući u obzir zakonske okvire koji propisuju nužne procedure realizacija ovog programa završena je u rekordnom roku.

Po okončanju procedura ugovori su zaključeni s 52 poslovna subjekta, ukupne vrijednosti od 158.754 KM. Zakupcima su dodijeljena sredstva u iznosu tri najniže plate u FBiH s pripadajućim porezima i doprinosima po licu s liste uposlenika poslovnog subjekta.

Sredstva koja su osigurana namijenjena su za troškove nužne za redovno poslovanje, uključujući nabavku roba i usluga, operativne troškove te isplate plaća radnicima. Program je koncipiran s ciljem očuvanja postojećih radnih mjesta, te s namjerom da poslodavaci ne budu primorani na otkazivanje radnika, omogućavajući brz povratak normalnim poslovnim aktivnostima.

Premijer Uk ovom prilikom je istakao brzu reakciju Vlade KS koja je ispunila obećanje da će vratiti zakupce na ovu pijacu, u boksove koji su puno ljepši nego što su bili prije nesretnog požara.

- Prva subvencija se ticala toga da vratimo radnike, da počnu raditi i zarađivati, tako što smo posredstvom Ministarstva privrede s više od 150.000 KM subvencionirali njihov rad. Prije par sedmica Vlada je prebacila i novčana sredstva Tržnicama u iznosu od 400.000 KM, kojima je predviđeno da se subvencionira rad trgovaca narednih šest mjeseci besplatno - naveo je premijer Uk, koji je naglasio da je pijaca sada mnogo sigurnija.

Ministar Mijatović podsjetio je na promptnu rekaciju Ministarstva kojim rukovodi i javni poziv koji je raspisan.

- Kao rezultat, imamo 52 korisnika tih sredstva, odnosno zakupca, koji su dobili sredstva u ukupnom iznosu od skoro 160.000 KM. Glavni cilj ovog programa bio je da podržimo zakupce u smislu zadržavanja radnih mjesta. U kratkom roku trgovci su počeli da rade i kako smo danas vidjeli, zadovoljni su načinom na koji smo reagirali - izjavio je ministar Mijatović.

I ministar Bošnjak je podsjetio da je Kanton Sarajevo, kao vlasnik  KJKP "Tržnice-pijace Sarajevo" nakon požara brzo pokrenuo akciju obnove lokaliteta, te da nije bilo pravnih prepreka da se to desi. Kako je naveo, time su odbačene pojedine insinuacije o navodnim drugačijim planovima za ovaj lokalitet.

- Na svu sreću, ljudi ovdje i dalje i mogu raditi - poručio je ministar Bošnjak, potcrtavajući da su radnici i njihova prava bili u fokusu pri revitalizaciji ovog lokaliteta, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo