20°C
Mostar 27°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 18°C
Bihać 15°C

16.04.2024 / 20:25 Obrazovanje - Brojna pitanja

Haos u KS: Štrajk u školama, hoće li i kada djeca na nastavu?

Haos u KS: Štrajk u školama, hoće li i kada djeca na nastavu?
Foto: Arhiv
Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Kantonalni odbor Sarajevo najavio je za sutra početak štrajka upozorenja prosvjetnih radnika u osnovnim školama na području Kantona Sarajevo, ...

... a trajat će do kraja nastavne 2023/2024. godine odnosno do ispunjenja zahtjeva.

- Sutra će u svim osnovnim školama na području Kantona Sarajevo započeti štrajk upozorenja. Trajat će prva dva nastavna časa u prvoj smjeni. U školama, u kojima se radi u dvije smjene, bit će i u drugoj smjeni prva dva časa. U školama koje imaju i međusmjenu, prva dva časa bit će štrajk upozorenja. Sve to da bi više radnika moglo učestvovati u štrajku - kazao je predsjednik Sindikata Saudin Sivro.

Oglasila se ministrica

Nakon što je najavljeno da će od sutra u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo početi štrajk prosvjetnih radnika te učenici neće imati prva dva časa u prvoj i drugoj smjeni oglasila se resorna ministrica Naida Hota Muminović.

"U toku dana primila sam niz poruka o pritiscima i prijetnjama kojima su izloženi radnici koji ne žele štrajkovati. Kroz pritiske prolaze i direktori osnovnih škola koji su jučer primili neprikladnu prijeteću poruku što su neki i prijavili policiji. Radnička prava se ne ostvaruju pritiskom na radnike. Kontaktirali su me i roditelji pitajući šta je sa pravima njihove djece. Prava iz Konvencije o pravima djeteta (među njima i pravo na obrazovanje) imaju prednost u odnosu na sva druga prava ili postupanja.", poručila je ministrica.

Podsjetila je da je učešće u štrajku dobrovoljno i shodno članu 3. Zakona o štrajku radnik slobodno odlučuje o svom učešću u štrajku.

"Kako svakako nemaju argumente, Sindikat osnovnog obrazovanja pribjegava lažima i manipulacijama. Posljednja u nizu laži je da će radnicima biti umanjena plata od septembra.  Istina je da im je plata od 1.marta uvećana za 10%, a od 1.januara bit će uvećana za dodatna 2% i neće biti umanjena od septembra", dodale je Hota Muminović.

Vijeće roditelja KS

Iz Vijeća roditelja KS skreću pažnju na veliki broj upita koje su zaprimili od strane zabrinutih roditelja i Vijeća roditelja osnovnih škola na području Kantona Sarajevo u vezi sa statusom djece- učenika usljed najavljenog štrajka Samostalnog Sindikata prosvjetnih radnika.

- Situacija sa štrajkom izaziva opravdanu zabrinutost među roditeljima i stvara neizvjesnost u pogledu normalnog odvijanja nastave i obrazovnog procesa, te nameće pitanja na koje roditelji nemaju odgovore.Od Ministarstva za odgoj i obrazovanje tražimo odgovor na koji način će se nadoknaditi propušteni časovi i nastava, ukoliko štrajk nastupi? Sindikat molimo da ne ugrožavaju redovne procese obrazovanja, te da svoja prava i interese ne stavljaju iznad interesa djece-učenika i roditelja, navode i dodaju:

- S obzirom da od strane MOO KS nema zvanične odluke o obustavi ili odgađanju obrazovnog procesa, škole su u obavezi primiti djecu u školu u redovnim terminima i voditi brigu o njima. Mi kao roditelji nastojat ćemo da se njihova sigurnost i dobrobit uvijek stavljaju na prvo mjesto, te u skladu s navedenim naša djeca ujutro trebaju da budu regularno u školama.

- Nastojat ćemo osigurati da se njihova sigurnost i dobrobit uvijek stavljaju na prvo mjesto. Kako Vijeće roditelja Kantona Sarajevo nema konkretnih informacija od MOO KS o navedenome, molimo Vas za relevantne informacije. Vaša saradnja i brza reakcija na ove upite od velike su važnosti za sve uključene strane. Naglašavamo da su u štrajk sada uključena i djeca sa poteškoćama u razvoju u Centrima za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, što do sada nije bio slučaj, a time se krše sve moguće konvencije i prava djece sa poteškoćama u razvoju. Molimo Vas za dalje postupanje i povratne informacije, a za koje se nadamo da će osigurati najbolji interes naše djece, navode iz Vijeća roditelja KS.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo