10°C
Mostar 16°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C

16.04.2024 / 22:56 Fudbal - Atletico nemoćan

Borussia u ludoj utakmici izborila polufinale Lige prvaka

Borussia Dortmund plasirala se u polufinale Lige prvaka nakon što je u dvije utakmice bila bolja od Atletico Madrida ukupnim rezultatom 5:4.

Druga utakmica, koja se igrala u utorak navečer u Dortmundu, završila je pobjedom Borussije 4:2.

Za domaćine su zabijali Julian Brandt, Ian Maatsen, Niclas Füllkrug i Marcel Sabitzer. Angel Correa zabio je za Atletico, dok je drugi pogodak za goste bio autogol Matsa Hummelsa.

Odmah na početku obje ekipe su imale dvije stopostotne šanse. Adeyemi je u četvrtoj minuti probio lijevu stranu i dodao na pet metara za Sabitzera, kojem je uspio u blok ući Gimenez. Minutu nakon toga na drugoj strani Morata je išao sam na golmana, odlučio se na lob, ali je promašio gol.

Borussia je napadala i zasluženo stigla do vodstva u 34. minuti. Zabio je Julian Brandt. Primio je loptu u šesnaestercu, otišao je dosta ukoso te pucao s lijeve strane lijevom nogom. Oblak nije najbolje reagovao na udarac iz takvog ugla. Lopta mu se odbila od ruke u mrežu.

Za pet minuta pogodio je Maatsen. Lijevi bek Dortmunda odigrao je dupli pas sa Sabitzerom, osvojio dosta prostora i pucao s lijeve strane silovito. Pogodio je dalji ugao Oblakovog gola za 2:0.

Trener Atletica Diego Simeone napravio je tri zamjene na poluvremenu. Ušli su Angel Correa, Pablo Barrios i Rodrigo Riquelme umjesto Alvara Morate, Cesara Azpilicuete i Nuhuela Moline.

Atletico je s tim zamjenama podignuo igru i počeo više napadati. Autogol je u 49. minuti zabio Mats Hummels Nakon kornera je Hermoso vratio loptu glavom prema petercu Dortmunda, a Hummels nespretno reagovao i poslao loptu u vlastiti gol za 2:1.

Angel Correa poravnao je rezultat na 2:2  u 64. minuti. Nakon dobre akcije Atletica pucao je Riquelme s lijeve strane, no odbranio je Kobel. Lopta se odbila do Corree, koji jednom promašuje, ali drugi put pogađa.

Ali, Borussia se probudila i ponovo stigla do vodstva u 71. minuti. Ubacio je Sabitzer s lijeve strane, a Füllkrug ulazi na prvu stativu i pogađa neodbranjivo glavom dalji ugao Oblakovog gola. Samo tri minute kasnije Sabitzer je i zabio. Namjestio se na rub šesnaesterca i lijevom nogom silovito pogodio desni ugao Atleticovog gola.

Imala je Borussia još dvije dobre prilike do kraja, dok Atletico nije ništa kreirao.

Borussia je zadnji put do polufinala Lige prvaka dogurala prije 11 godina. Te je sezone igrala i u finalu, u kojem je izgubila od Bayerna.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo