20°C
Mostar 25°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C

17.04.2024 / 10:14 Svijet - 6,7 milijardi eura

Amerikanci kupuju poznatog britanskog proizvođača ambalaže

Amerikanci kupuju poznatog britanskog proizvođača ambalaže
Foto: Agencije
Američki proizvođač papira International Paper saopćio je da je ponudio 5,8 milijardi funti (6,7 milijardi eura) za britanskog proizvođača ambalaže DS Smith, nadmašivši ponuđenom cijenom britanski Mondi.

Početkom marta Mondi je objavio da je postigao načelni dogovor o kupovini manjeg domaćeg konkurenta za 5,14 milijardi funti.

DS Smith je saopćio da je dobio ponude američke i britanske kompanije, ali se International Paper sada obvezao na kupovinu. Dva kandidata za novog vlasnika trebala su dostaviti obavezujuće ponude do 23. aprila.

Mondi je odbio komentarisati dogovor.

Američka kompanija želi proširiti poslovanje u Evropi pa je za DS Smith ponudila višu cijenu.

Nakon dovršetka spajanja dioničari DS Smitha postali bi vlasnici oko 33,7 posto dionica objedinjene kompanije, a dioničari International Papera preostalih 66,3 posto.

DS Smith je saopćio da će dioničarima preporučiti da podrže povezivanje s International Paperom.

Američka kompanija istakla je, ipak, da bi povezivanje moglo rezultirati gašenjem oko 400 radnih mjesta, ali je dodala da će prije eventualnih otkaza provesti temeljitu analizu.

Zaključenje transakcije očekuje se u četvrtom kvartalu ove godine.

Proizvođači papirnate ambalaže zapali su lani u teškoće zbog slabe potražnje i niskih cijena. Klijenti su u teškim tržišnim uslovima praznili zalihe nagomilane u razdoblju procvata elektronske trgovine, uvjetovanog pandemijom.

U takvim je uslovima prihod DS Smitha pao u ovoj godini, saopćila je kompanija, prenosi Hina.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo