6°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

17.04.2024 / 11:40 BiH - Izvršene kontrole

KS: Pražnjenje rezervoara na četiri benzinske pumpe zbog curenja gasa

KS: Pražnjenje rezervoara na četiri benzinske pumpe zbog curenja gasa
Foto: Arhiv
Na području svih opština Kantona Sarajevo izvršeni su vanredni inspekcijski nadzor i detekcija curenja gasa na podzemnim i nadzemnim rezervoarima na 76 benzinskih pumpi i za četiri, na kojima je detektovano veće curenje gasa, naloženo je pražnjenje rezervoara.

Ovim benzinskim pumpama naloženo je punjenje rezervoara vodom, dovođenje instalacije u tehnički ispravno stanje, te dostavljanje dokaza o tehničkoj ispravnosti instalacije, saopšteno je iz kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/.

Inspektori za zaštitu od požara su za 17 benzinskih pumpi, na kojima je detektovano manje curenje gasa, naložili otklanjanje nedostataka.

Prilikom inspekcijskih nadzora na 22 benzinske pumpe nisu zatečeni rezervoari tečnog gasa, a na 21 od preostale 54 benzinske pumpe detektovano je curenje gasa na ventilima, manometrima i spojnim mjestima instalacije.

Nakon izrečenih mjera, inspektori su izvršili 21 kontrolni inspekcijski nadzor kod subjekata nadzora kod kojih su utvrđeni nedostaci.

Kontrolnim inspekcijskim nadzorima i ponovnom detekcijom gasa na 20 benzinskih stanica konstatovano je da je izvršena sanacija instalacije i ponovnom detekcijom gasa nije utvrđeno curenje gasa.

Kontrolnim pregledom na jednoj benzinskoj pumpi konstatovano je da je rezervoar ispražnjen i van funkcije, instalacija nije dovedena u tehnički ispravno stanje, na osnovu čega se odgovorno lice usmeno i pismeno izjasnilo da se rezervoar tečnog naftnog gasa i pripadajuća instalacija zbog finansijske neisplativosti više neće koristiti.

Inspektor za zaštitu od požara zabranio je ponovno punjenje i korištenje rezervoara za tečni naftni gas i pripadajuće instalacije sve dok se ista ne dovede u tehnički ispravno stanje i o tome dostavi dokaz o ispravnosti.

U saopštenju je navedeno i da su pojedini subjekti, nakon saznanja o vanrednom inspekcijskom nadzoru, djelovali preventivno i nabavili instrumente za mjerenje prisustva tečnog naftnog gasa, te na osnovu toga i prije dolaska inspektora za zaštitu od požara izvršili kontrolu i sanaciju curenja tečnog naftnog gasa na svojim benzinskim stanicama.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo