21°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 22°C

17.04.2024 / 13:32 Politika - Predsjednik RS-a

Dodik 'tweeta' tokom ročišta: Poslao poruku Schmidtu

Dodik 'tweeta' tokom ročišta: Poslao poruku Schmidtu
Foto: Ilustracija / FENA / Vijesti.ba
Milorad Dodik, predsjednik manjeg bh. entiteta RS uputio je na X-u, nekadašnjem Twitteru poruku visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu. Ono što je zanimljivo jeste njegovo "tweetanje" u periodu dok mu se u Sudu BiH upravo nastavlja suđenje zbog nepoštivanja Schmidtovih odluka.

"Jedino mjesto u BiH na koje bi Schmidt morao da dođe jeste neustavni sud i to da odgovara za haos koji je izazvao. BiH je u dubokoj krizi jer su američki poslušnici prihvatili da izvrše naredbe i sprovedu odluke osobe koja nelegalno boravi u BiH, zato što je to Amerika tražila", mišljenja je Dodik.

 

On dalje nastavlja kako "ta osoba (Schmidt op.a.) treba da objasni na koji način je došla ovdje i da odgovara za lažno predstavljanje.

"I da ima papir, za koji cijeli svijet zna da nema, jer ga ne priznaju ni Rusija ni Kina, ne bi imao pravo da radi to što radi i nameće zakone u suverenoj zemlji. On je srušio institucije, obesmislio postojanje parlamenta i uveo sve u stanje opšte nesigurnosti u BiH", naveo je Dodik pa nastavio:

"Zahvaljujući lažnom političkom procesu koji se vodi protiv mene, cijeli svijet može da čuje i vidi da je u jednoj zemlji, koja bi trebalo da bude suverena, jedan čovjek, koji se pritom lažno predstavlja kao visoki predstavnik jer za to ima podršku Amerike, Britanije i Njemačke, nametnuo zakon kojim može da kažnjava legalno izabrane predstavnike institucija zato što ispunjavaju svoje obaveze u skladu s Ustavom i svojim nadležnostima."

Zaključio je:

"Svako ročište u lažnom procesu koji se vodi protiv mene, ali i cijele Republike Srpske, koja ne priznaje tog prevaranta Schmidta, u još lažnijem sudu, gdje pravo nikada nije zaživjelo, a dominira američka sila, je prilika da kažemo naše stavove cijelom svijetu. Nismo mogli dobiti bolji poklon i veći publicitet da razotkrijemo tog njemačkog hohštaplera i sve ono što se pokušava uraditi na ovom prostoru. Šmit je doveden da bi se otela imovina Republici Srpskoj, a njegovi sponzori podržali su ga i omogućili mu da nametne zakone koji će samo učvrstiti njegovo prisustvo ovdje tako što pokušavaju eliminisati sve one koji se bore da sačuvaju Republiku Srpsku.

Šta god Schmidt uradio, neće mu uspjeti. Imovina je pitanje koje je davno riješeno, a on će za svoje zločine odgovarati. Niko do sada nije tako kao on uspio da zagadi cijelu BiH i naruši cijeli sistem i odnose među konstitutivnim narodima. Taj čovjek je bezbjednosna i svaka druga prijetnja i za BiH i za sve ostale i mora da ode."

Podsjećamo, Dodik je ranije stigao na nastavak suđenja u Sud BiH, gdje su ga dočekale, kao i do sada, njegove brojne pristalice.

 


Ispraćen skandiranjem "Mile, Mile" predsjednik RS-a otišao je na današnje ročište.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo