17°C
Mostar 22°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

18.04.2024 / 09:31 BiH - Foto/Video

Slike Panjine kule na sramotu nadležnih, nastavak agonije mještana

Vijesti.ba su ranije pisale kako herojsko naselje Panjina kula u Sarajevu godinama čeka na rekonstrukciju vodovoda, kanalizacije i saobraćajnica, što je neophodno za osiguranje sigurnosti i udobnosti života građana.

Iako pokrenuta, obnova je frustrirajuće spora i traje već skoro dvije godine. Stanje je gore nego ranije.

Rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže, kao i asfaltnog sloja u ulici Panjina kula je projekat o kojem se dugo godina pričalo na području MZ Hrastovi-Mrkovići. Konačno, taj projekat je ušao u budžet Općine Centar u 2022. godini. Od tada, pa sve do danas, umjesto konkretnih radova traju obmane i malverzacije. Naime, početak radova se stalno odgađao. Radovi nisu počeli ni u proljeće ni u ljeto niti jesen 2022.godine.

Građani, Savjet MZ, kao i vijećnici u Općinskom vijeću Općine Centar, a naročito oni koji stanuju na području MZ Hrastovi-Mrkovići stalno se se pitali kada će radovi početi, ko će biti izvođač radova i da li će biti objavljena javna nabavka za pomenute radove.

Konačno su dobili informaciju da je izvođač radova KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo. Ugovor je potpisan u septembru 2022. godine, a početak radova je najavljen za novembar iste godine. Umjesto radova, odgod. Nadležni izgovore nalaze u raznim razlozima, od toga da ViK nije dobio sve potrebne dozvole za izvođenje radova do toga da nemaju određene cijevi koje su potrebne u pomenutom projektu.

Konačno, izvođenje radova u ulici Panjina kula počinje tek sredinom januara 2023. godine i od tada pa sve do danas traje ova agonija. Dinamika izvođenja radova od samog početka je užasno spora i bez kontinuiteta. Započelo se sa rekonstrukcijom kanalizacione mreže. Ta rekonstrukcija u dijelu ulice od cca 900 metara trajala je čak do kraja oktobra 2023. godine. Konstantno je dolazilo do prekida u izvođenju radova koje je znalo trajati od po nekoliko dana, pa čak i do punih mjesec dana, a onda kada su se radovi odvijali ulica je bila i blokirana s obje strane tako da ni ambulantna vozila nisu mogla proći.

U julu 2023. godine Savjet MZ je organizovao Zbor građana na koji su bili pozvani načelnik Općine Centar, predsjedavajući Općinskog vijeća Općine Centar, direktor KJKP „Vik“ d.o.o. Sarajevo i vijećnici. Zboru se nisu odazvali ni načelnik Općine, ni predsjedavajući Općinskog vijeća kao ni direktor KJKP „Vik“ d.o.o. Nakon diskusije članova Savjeta i vijećnika sa građanima ove Mjesne zajednice doneseni su zaključci. Naglašeno je da se u projekat ušlo bez adekvatnog planiranja i nadzora nad izvođenjem radova što je dovelo i do očiglednih nepravilnosti, lošeg i nekvalitetnog izvođenja radova i nepoštivanja rokova. Tražilo se da se dostave informacije o dinamici izvođenja radova, nadzornom organu, kao i sadržaju ugovora koji je zaključen između Općine Centar kao investitora i KJKP „Vik“ d.o.o. kao izvođača radova na temelju kojeg su „Vik“-u doznačena grantovska sredstva. Odgovore na ova pitanja građani nikad nisu dobili.

Ulica je konstantno raskopana, sigurnost djece koja pješače u školu je ugrožena, kretanje kroz ulicu je veoma teško i naporno starijem stanovništvu zbog čega je dolazilo i do padova, a na vozilima do stalnih kvarova i popravki. Ovakva situacija dovela je građane sa područja ove MZ u težak položaj, došlo je do otežane svakodnevne komunikacije, zagušenja saobraćaja, do prekida u vodosnabdijevanju i stvaranja blata i prašine. U međuvremenu se započelo i sa rekonstrukcijom vodovodne mreže koja je završena početkom marta 2024. godine. Prilikom rekonstrukcije vodovodne mreže nisu ispoštovani svi dogovori.

Nakon završetka radova na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže građani su željno očekivali asfaltiranje ulice kako bi se saobraćaj nastavio odvijati normalizovano. Međutim, malverzacije se i dalje nastavljaju. Krajem decembra 2023. godine dobili su informaciju da su radovi na asfaltiranju dijela dionice Panjina kula ugovoreni sa firmom „Demus“ d.o.o. Sarajevo i da bi radovi trebli početi od 29.12.2023. godine, te da realizacija zavisi od vremenskih uslova.

Pripremni radovi su započeli tek krajem februara 2024. godine. Radnike su u izvođenju radova mještani mogli vidjeti nekoliko puta u toku sedmice, po nekoliko sati. Prvi sloj asflata u tom dijelu ulice od cca 180 metara položen je 2. aprila ove godine, nakon čega se više nikakvi radovi ne izvode u ulici Panjina kula.

U međuvremenu, načelnik Općine Centar je objavio informaciju da u budžetu, zbog određenih amandmana, neće biti dovoljno novca za nastavak asfaltiranja preostalog dijela ulice Panjina kula od cca 800 metara, da je skoro 900.000,00 KM prebačeno sa stavke za asfaltiranje.

Agonija, malverzacije, obmane i maltretiranja građana sa područja Mjesne zajednice Hrastovi-Mrkovići i stanovnika ulice Panjina kula tako se nastavljaju.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo