9°C
Mostar 15°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

18.04.2024 / 11:43 Politika - Izjava za javnost

Ambasada SAD: Jasno je ko zaoštrava tenzije, niko ne vjeruje Dodiku

Ambasada SAD: Jasno je ko zaoštrava tenzije, niko ne vjeruje Dodiku
Foto: Arhiva
Svakome ko pomno prati dešavanja u BiH sasvim je jasno ko je uzrok trenutne političke krize u BiH i ko zaoštrava tenzije u zemlji. To nije međunarodna zajednica. 

Domaći politički lideri su ti, a naročito gospodin Dodik, koji posvećuje mnogo vremena i energije prebacujući krivicu za vlastite neuspjehe na druge. Sumnjamo da bi iko ko je posljednjih 15 godina pažljivo pratio politiku ove zemlje bio toliko naivan da mu povjeruje.

Ambasade SAD u BiH izdala je danas izjavu za javnost.

Izjavu prenosimo u nastavku:

- Svakome ko pomno prati dešavanja u BiH sasvim je jasno ko je uzrok trenutne političke krize u BiH i ko zaoštrava tenzije u zemlji. To nije međunarodna zajednica. Domaći politički lideri su ti, a naročito gospodin Dodik, koji posvećuje mnogo vremena i energije prebacujući krivicu za vlastite neuspjehe na druge. Sumnjamo da bi iko ko je posljednjih 15 godina pažljivo pratio politiku ove zemlje bio toliko naivan da mu povjeruje.

Sjedinjene Američke Države više od 30 godina rade u ime naroda Bosne i Hercegovine, te smo dosljedno i snažno pozivali političke lidere da usvoje reforme koje su potrebne za napredak zemlje ka NATO i EU. Čvrsto smo se držali tih standarda, a kada su stranački lideri predložili rješenja koja nisu u skladu s njima, izrazili smo svoju zabrinutost i privatno i javno.

Nismo snizili standarde niti očekivanja da bismo usrećili čelnika bilo koje stranke. Znamo da neki ljudi nisu sretni zbog toga, pa tako i neki stranački lideri, ali mi nismo tu da njima udovoljavamo.

Ovdje smo da promovišemo, štitimo i branimo interese Amerike i bili smo sasvim jasni po tom pitanju: podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i podržavamo njenu integraciju u evroatlantske institucije. Ti su ciljevi zajednički nama i građanima Bosne i Hercegovine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo